هیچ برنج تراریختهای در بازارهای ایران موجود نیست
ایرنا – مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو از مردم خواست به خاطر مسائل سلامت و بهداشتی، برنج را فقط به شکل گونی تهیه کنند و در صورت خرید کیلویی حتما به پروانه بهداشتی روی گونی توجه کنند. این روزها اخباری دست به دست مردم مبنی بر وجود آرسنیک در برخی نمونه برنجهای وارداتی یا تراریخته بودن برخی برنجها میچرخد. برنج غذای اصلی ایرانیان بوده و بنابراین هر گونه شبههای در سلامت آن، جمعیت زیادی را نگران میسازد بنابراین …
هیچ برنج تراریختهای در بازارهای ایران موجود نیست
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو از مردم خواست به خاطر مسائل سلامت و بهداشتی، برنج را فقط به شکل گونی تهیه کنند و در صورت خرید کیلویی حتما به پروانه بهداشتی روی گونی توجه کنند.
این روزها اخباری دست به دست مردم مبنی بر وجود آرسنیک در برخی نمونه برنجهای وارداتی یا تراریخته بودن برخی برنجها میچرخد. برنج غذای اصلی ایرانیان بوده و بنابراین هر گونه شبههای در سلامت آن، جمعیت زیادی را نگران میسازد بنابراین ایرنا در گفت و گویی با حسین رستگار مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو به این نگرانیها پاسخ داده شده است.
- آیا در برنج های وارداتی، آلاینده وجود دارد؟
رستگار: تمام برنجهای وارداتی که از مسیر قانونی وارد میشوند، مورد نمونه و آزمون قرار میگیرند و اگر نمونهای از برنجها دارای مواد آلاینده مانند آرسنیک یا سرم باشند به آنها مجوز توزیع نمیدهیم.
برنجهای آلوده یا معدوم شده یا به کشور صادرکننده بازپس فرستاده میشوند و به هیچوجه بدون مجوز سازمان غذا و دارو، اجازه ورود به بازار را ندارند.
هم اکنون هیچ نمونهای از برنجهای وارداتی مورد تائید نداریم که دارای آرسنیک باشند.
- برنجهای وارداتی از مسیر غیرقانونی، آلوده هستند؟
رستگار: قاچاق دیگر دست ما نیست و گاهی قاچاق برنج انجام میشود و البته ما گاهی از این برنجهای قاچاق نمونهبرداری میکنیم. نمونههایی نیز از اینگونه برنجها به دست ما رسیده که دارای آرسنیک و آلوده بوده است. هر گاه قاچاق برنج مستند شود طبق قانون با آن برخورد شده و اجازه توزیع ندارند.
- آیا برنجهای هندی مورد تائید سازمان غذا و دارو و قانونی هستند؟
رستگار: به تعداد زیادی از برنجهایی که از هند و پاکستان وارد کشور میشوند، مجوز ورود دادهایم و مورد تائید هستند. قبلا اینگونه برنجها با کشتی وارد شده و یک مجوز کلی میگرفتند اما اکنون کل زمینهای کشاورزی این برنجها در کشور مبداء مورد نمونهبرداری قرار گرفته و ثبت منبع میشوند. این برنجها بعد از ورود به کشور نیز مجددا مورد آزمون و نمونهبرداری قرار میگیرند و چند سالی هست که به آنها شماره بهداشتی نیز میدهیم.
- چطور برنج مجاز و برنج قاچاق را از هم تشخیص دهیم؟
رستگار: برنجها حتما باید به صورت گونی دارای پروانه بهداشتی به فروش برسند و مردم با دیدن پروانه بهداشتی به راحتی می توانند از سلامت این برنجها اطمینان پیدا کرده و آن را خریداری کنند.
- افرادی که به خاطر قیمت برنج، آن را به صورت کیلویی میخرند، چطور برنج مجاز و سالم خریداری کنند؟
رستگار : به علت قیمت برنج ، بسیاری از افراد ترجیح میدهند آن را به صورت کیلویی خریداری کنند که در این روش حتما گونیها باید جلوی چشم خریدار بوده و در پستو نباشند. مصرفکنندگان و خریداران برنج نیز در صورت خرید برنج به صورت کیلویی حتما باید به پروانه بهداشتی مندرج روی گونی توجه کنند.
- اما احتمال تقلب در گونیها نیز وجود دارد؛ برای آن چه باید کرد؟
رستگار: نمیتوان تقلب در این زمینه را انکار کرد اما معمولا حجم واردات برنج تا آن اندازه زیاد و قیمت برنجهای هندی ارزان است که کمتر تقلب در این زمینه رخ خواهد داد. همچنین مردم میتوانند برنج را از فروشگاههای معتبر خریداری کنند که احتمال تقلب در آنجاها کمتر است.
- آیا برنج تراریخته در بازار کشور وجود دارد؟
رستگار: هیچگونه برنج تراریختهای در بازار وجود ندارد و به آن مجوز ندادهایم . علاوه بر آن برنج تراریخته در دنیا مرسوم نیست. بیشتر محصولاتی مانند ذرت یا کلزا به صورت تراریخته تولید میشوند.
- برنجهای وارداتی بهتر است یا برنج ایرانی؟
رستگار: کیفیت محصول و میزان پروتئین، رایحه، طعم و پخت برنج ایرانی بهتر از برنجهای وارداتی بوده و حتی هضم برنجهای ایرانی در دستگاه گوارش راحتتر است. برنج ایرانی بهترین برنج درجه یک دنیا به شمار می رود اما قیمت آن بالاتر است. علت کیفیت برنج ایرانی به عوامل گوناگونی از جمله شرایط محیطی و اقلیمی و نوع گونه آن بستگی داشته و اصلا قابل مقایسه با برنجهای وارداتی نیست هرچند که برنجهای وارداتی از مسیر قانونی مورد تائید سازمان غذا و دارو است.