محصولات تراریخته سالم هستند

ایرنا – معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندی پیش در گفت وگویی با رد مطالب مطرح شده در مورد مضر بودن محصولات تراریخته، گفت: محصولات تراریخته سالم هستند و مرجع تعیین سلامت این محصولات وزارت بهداشت است. دکتر رضا ملک‎زاده اظهار کرد: هجمه رسانه‎ای شدیدی علیه محصولات تراریخته در ماه‎های اخیر به وجود آمده، این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت محصولات تراریخته موجود در بازار را معادل محصولات غیرتراریخته مشابه آن‎ها اعلام کرده است، بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست. وی افزود: مسئول و مرجع سلامت کشور، وزارت بهداشت است و افراد دیگر نمی‎توانند در رابطه با …


سازمان بهداشت جهانی:

محصولات تراریخته سالم هستند

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چندی پیش در گفت وگویی با رد مطالب مطرح شده در مورد مضر بودن محصولات تراریخته، گفت: محصولات تراریخته سالم هستند و مرجع تعیین سلامت این محصولات وزارت بهداشت است.

دکتر رضا ملک‎زاده اظهار کرد: هجمه رسانه‎ای شدیدی علیه محصولات تراریخته در ماه‎های اخیر به وجود آمده، این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت محصولات تراریخته موجود در بازار را معادل محصولات غیرتراریخته مشابه آن‎ها اعلام کرده است، بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست.

وی افزود: مسئول و مرجع سلامت کشور، وزارت بهداشت است و افراد دیگر نمی‎توانند در رابطه با سلامت این محصولات نظری بدهند و اگر هم نظری بدهند، قابل استناد نیست و باید ادعاهای خود در رابطه با این محصولات را ثابت کنند.

در مقابل برخی از مسئولان از جمله سازمان حفاظت محیط زیست از نگرانی‎های خود در خصوص حفظ سلامت و تندرستی مردم بر اثر مصرف این محصولات صحبت می‎کنند و معتقدند که استفاده از این محصولات باید با کنکاش و بررسی‎های علمی دقیق‎تر انجام گیرد.

این در حالی است که سازمان حفاظت محیط زیست متولی سلامت مردم نیست و تنها در مورد حفظ تنوع زیستی و اثرات محصولات تراریخته بر تنوع زیستی و بررسی مستندات ارائه شده در این زمینه مسئول است.

پروتکل کارتاهنا یک سیستم قانون‎گذاری جامع برای اطمینان در انتقال، نگهداری و استفاده ایمن از موجودات تراریخته و فرآورده‎های حاصل از آن‎ها است. ایران در سال 1379 (2000) پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا که مربوط به محصولات دستورزی شده ژنتیکی است را امضا و آن را در سال 1382 مصوب کرد، لذا از این تاریخ، این پروتکل به صورت قانونی لازم‎الاجرا درآمد و کشور در مورد اجرای این پروتکل نسبت به جهان متعهد شد.


***گیاه تراریخته چیست؟

گیاه تراریخته به گیاهی اطلاق می‎شود که ساختار ژنتیکی آن ازطریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته است. این تغییر معمولاً برای مقاومت به برخی آفات یا بیماری‎های گیاهی و بهبود عملکرد گیاه و بهره‎وری کشاورز انجام می‎گیرد.

نمونه‎های استفاده از گیاهان تراریخته با صفتی چون مقاومت به یک آفت، بیماری یا خشکی را می‎توان در کشاورزی مدرن یافت. گیاهان تراریخته در صنعت داروسازی هم برای تولید صنعتی برخی ترکیبات با کاربرد پزشکی استفاده می‎شوند.

تولید گیاهانی مقاوم به آفات، خشکی و شوری و کاهش مصرف سموم شیمیایی از جمله مزیت‎های اعلام شده گیاهان تراریخته است که تولیدگنندگان آن‎ها بر این باورند که با بهره‎گیری از ظرفیت این محصولات می‎توان از اراضی نامناسب اعم از شور یا خشک استفاده بهینه برای تامین مواد غذایی انجام داد.

***دانش بیوتکنولوژی محیط‎های نامساعد را برای تولیدغذای سالم فراهم می‎آورد

رییس انجمن ژنتیک ایران در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا گفت: دانش بیوتکنولوژی می‎تواند زمین‎های خشک، شور و نیز محیط‎های نامساعد را برای تولید منابع غذایی سالم فراهم کند.

دکترمحمود تولایی با اشاره به اینکه برای هر نیاز جامعه باید راهکارها وپاسخ های منطقی،مطمئن و سالم پیشنهاد شود، اظهار کرد: افزایش تولید مواد غذایی، کاهش استفاده سموم شیمیایی و استفاده بهینه از منابع مانند اراضی کشاورزی از مهمترین مزایایی محصولات تراریخته است.

وی اظهار کرد: مجامع و انجمن‎های علمی فعال کشور که کانونی از صاحب نظران این رشته‎ها هستند، بر استفاده از محصولات تراریخته صحه گذاشتند که این موضوع می‎تواند برای مردم مورد وثوق باشد.

تولایی به تولیدمحصولات تراریخته دربرنامه‎های چهارم و پنجم توسعه اقتصادی اشاره کرد و گفت: تولید محصولات تراریخته در برنامه‎های چهارم و پنجم به دلیل تامین نیاز غذایی و برقراری امنیت پایدار در این حوزه، تکلیف شده بود که باید به سمت تولید محصولات تراریخته می‎رفتیم.

رییس انجمن ژنتیک ایران اظهار کرد: وزارت بهداشت که عهده دار سلامت جامعه می‎باشد، اعلام کرد محصولات تراریخته برمبنای تاییدیه‎های سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) دارای مجوز مصرف هستند.

تولایی با اشاره به اینکه کشور دارای مجامع رسمی است که عهده‎دار و پاسخگوی سلامت هستند بیان کرد: اگر اینگونه مجامع کوتاهی یا به وظیفه خودعمل نکنند، دستگاه‎های نظارتی می‎توانند با آن‎ها برخورد کنند.

وی به استفاده بی‎رویه از سموم کشاورزی اشاره کرد و گفت: استفاده چندین برابر استاندارد از کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی برای جامعه خطرناک‎تر است یا از بین بردن یک فناوری برای تولید محصولات کشاورزی.


** 26 درصد سفره غذایی ایرانی‎ها وابسته به واردات است

وی با اشاره به اینکه 26 درصد سفره غذایی شهروندان ایرانی وابسته به واردات است، افزود: دست برداشتن از دانشی که می‎تواند نیازهای غذایی ما را به طور ایمن تامین کند در جهت تامین منافع ملی نیست.

رییس انجمن ژنتیک ایران گفت: بی‎همتی کسانی که عهده دار مسئولیت بودند سبب شده تا امروزه جامعه به سمت واردادت برخی از محصولات از جمله برنج ، گندم و روغن خوراکی سوق پیدا کند که این موضوع را می‎توان با راهکارهای منطقی برطرف کرد.

وی با اشاره به اینکه طبعا اروپا با حدود 800 میلی‎متر بارندگی دغدغه امنیت غذایی را ندارد افزود: ما با یک سوم بارش اروپا و سه برابر تبخیر آن در کشور برای تامین امنیت غذایی دغدغه جدی داریم.

تولایی بیان کرد: بنابراین مدلی که در کشور انتخاب می‎شود متناسب با اقتصاد و ویژگی‎های اقلیمی کشور است. اگر می‎توانستیم از همه سرزمین استفاده کنیم و آن را زیر کشت ببریم، نیاز به طرح این بحث‎ها و یافتن راهکارهای جدید نبود.

وی با اشاره به اینکه در برخی از دشت‎های کشور مانند فیروزکوه در سال‎های گذشته کشت صورت می‎گرفته که الان این اراضی رها شده‎اند، افزود: مهمترین دلیل آن، کمبود آب است و به همین دلیل می‎گوییم تولید گیاهان مقاوم به خشکی و کم‎آبی در راستای یک منطق علمی صورت می‎گیرد.


کدخدایی عضو کمیته پدافندغیرعامل زیستی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به پیش‎بینی جمیت دنیا در سال 2050 به بیش از 9 میلیارد نفر می‎رسد، افزود: تامین غذای این جمعیت با مواردی مانند گرم شدن زمین، کاهش حاصلخیزی اراضی کشاورزی، محدودیت منابع آب و افزایش آفات که منابع غذایی را تهدید می‎کند کار ساده‎ای نیست اما باید به سراغ راهکاری مناسب رفت تا منابع غذایی بشر تامین شود.


** سالانه تا 5 میلیارد دلار محصولات تراریخته وارد کشور می‎شوند

رییس انجمن ایمنی زیستی با اشاره به اینکه محصولات تراریخته حدود 20 سال وارد کشور می‎شوند، گفت: براساس اعلام مجلس شورای اسلامی سالانه 3 تا 5 میلیارد دلار محصول تراریخته وارد کشور می‎شوند.

دکتر بهزاد قره‎یاضی، روغن، کنجاله سویا، گلزا و ذرت را از محصولات تراریخته وارداتی اعلام کرد و افزود: محصولات تراریخته وارداتی از نظر سلامتی مشکلی ندارند.

وی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی مسئول تولید غذا و وزارت بهداشت هم متولی تضمین ایمنی و سلامت غذا است و این دستگاه مشغول نظارت در این حوزه هستند.

قره‎یاضی ادامه داد: محصولات ارگانیک، تراریخته، سنتی یا اصلاح نباتات به عنوان غذای مردم باید قبل از مصرف مورد آزمایش قرار گیرند اما محصولی که در کشور آزمایش می‎شود، تراریخته است.

رییس انجمن ایمنی زیستی بیان کرد که ما می‎گویم اگر می‎خواهیم این محصولات را وارد کنیم چرا در داخل تولید نکنیم.


** کشت برنج تراریخته یا واردات آن را نداریم

قره‎یاضی با اشاره به اینکه درحال حاضر برنج تراریخته در کشور کشت نمی‎شود و واردات برنج تراریخته هم نداریم اظهار کرد: در هیچ جای دنیا برنج تراریخته کشت نمی‎شود و برنج تراریخته به صورت تجاری هم وجود ندارد. فقط در چین مقداری کشت این محصول انجام می‎گیرد.

وی بیان کرد: حتی یک هکتار برنج تراریخته در کشور کشت نمی‎شود، در دولت سابق جلوی کشت این محصول را گرفته شد و دولت تدبیر و امید دوباره در تلاش است تا آن را فعال کند.

رییس انجمن ایمنی زیستی تاکید کرد که در حال حاضر گوجه‎فرنگی، انبه و برنج تراریخته در کشور نداریم اما این کار در مورد این محصولات در مرحله تحقیقاتی است ولی در بازار این محصولات را نداریم.

قره‎یاضی با اشاره اینکه در برنامه ششم هم بر روی کاشت محصولات تراریخته تاکید شده است، افزود: در برنامه قبلی هم این موضوع وجود داشته که به آن عمل نشده و دولت یازدهم باید آن را جامع عمل بپوشاند.

وی به نگرانی برخی افراد در این خصوص اشاره کرد و گفت: مگر دانشمندان این کشور مرده‎اند که بخواهند محصولی زیان آور را به خورد مردم دهند. پژوهشگران ما محصولات تراریخته را 5 تا 10 سال قبل از وارد به بازار مورد آزمایش‎های متعدد قرار می‎دهند.

رییس انجمن ایمنی زیستی گفت: آزمایشات ایمنی زیستی، شیمیایی، بیولوژیکی بر روی این محصولات انجام می شود و سپس برروی برخی از حیوانات مانند موش آزمایش می‎شود و در نهایت مورد مصرف انسان‎ها قرار می‎گیرد.

منبع: ایرنا


مطالب مرتبط

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.