سلامتی گیاهان تراریخته مورد تایید است
ایلنا – دانشیار دانشکده فناوریهای نو دانشگاه شهید بهشتی گفت: همه روشهای اعمال مدیریت گیاهان تراریخته در راستای ایمنی و سلامتی آنها انجام میشود تا هر گونه اثرات احتمالی را به صفر برساند. به طوریکه بعد از آزاد سازی گیاهان تراریخته نه تنها هیچ فرقی با بقیه محصولات ندارند، بلکه سلامتی آنها مورد تایید است. مسعود توحیدفر، دانشیار دانشکده فناوریهای نو دانشگاه شهید بهشتی، در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در تشریح مهندسی ژنتیک و تاثیر آن در استقامت گیاهان بیان داشت: مهندسی ژنتیک و دست ورزی گیاهان …
یک دانشیار فناوریهای نو در گفت و گو با ایلنا:
سلامتی گیاهان تراریخته مورد تایید است
دانشیار دانشکده فناوریهای نو دانشگاه شهید بهشتی گفت: همه روشهای اعمال مدیریت گیاهان تراریخته در راستای ایمنی و سلامتی آنها انجام میشود تا هر گونه اثرات احتمالی را به صفر برساند. به طوریکه بعد از آزاد سازی گیاهان تراریخته نه تنها هیچ فرقی با بقیه محصولات ندارند، بلکه سلامتی آنها مورد تایید است.
مسعود توحیدفر، دانشیار دانشکده فناوریهای نو دانشگاه شهید بهشتی، در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در تشریح مهندسی ژنتیک و تاثیر آن در استقامت گیاهان بیان داشت: مهندسی ژنتیک و دست ورزی گیاهان و تولید گیاهان مقاوم به آفات و امراض و بینیاز از کاربرد سموم خطرناک تحولی را در کشاورزی ایجاد کرده است که تنها با انقلاب سبز قابل مقایسه است. در عرض کمتر از 20 سال سطح زیر کشت گیاهان تراریخته 100 برابر افزایش یافته سطحی بالغ بر 185 میلیون هکتار از ارضی جهان را به خود اختصاص داده است.
او افزود: این مساحت 5 برابر کل مساحت انگلستان را تشکیل میدهد. در پزشکی نیز تولید فرآوردههای حاصل از بیوتکنولوژی مانند انسولین با منشای انسانی، کیتهای تشخیص و ژن درمانی امیدهای تازهای را ایجاد کرده است. تولید گوسفند دالی، تعیین ترتیب دی ان آی ژنوم ذرت، ایجاد گندمهای مقاوم به شوری در آمریکا، تولید پلاستیکهای زیستتخریبپذیر، تولید اولین بادمجان تراریختة مقاوم به آفت در هندوستان و تولید توتونهای تراریخته به منظور استفاده در سوختهای زیستی همه و همه از دستاوردهای بیوتکنولوژی مدرن است. توسعه محصولات تراریخته نه تنها دور از ذهن نیست بلکه قطعی و قریب الوقوع است. در نتیجه شایسته است تا بهطور همزمان نسبت به پاسخ ملاحظات ابراز شده در مورد اینگونه محصولات اقدام شود.
توحیدفر درادامه تاکید کرد: لازم به توضیح است که گیاهان تراریخته بعد از تولید و قبل از آزاد سازی در راستای ایمنی مورد ارزیابی قرار میگیرند که شامل: ارزیابی احتمال خطر(Risk Assessment)، مدیریت و اطلاع رسانی است. به طور کلی موضوعات مورد بررسی در ارزیابی احتمال خطر موجودات تراریخته را میتوان به دستههایی چون حساسیتزایی، مسمومیت زایی، شبیه بودن به گیاه والدی، سلامتی محیط زیست و کشاورزی طبقهبندی نمود. در ادامه، فرآیند مدیریت گیاهان تراریخته اعمال میشود که پیش از بازاررسانی محصول تراریخته و پس از آن، قابل استفاده است. در این برنامه تصمیم میگیرند که آیا اثرات سوء احتمالی را مدیریت کنند، یا برنامههای نظارتی را برای جلوگیری یا کاهش آن توسعه دهند.
این دانشیار دانشکده فناوریهای نو با اشاره به اینکه معمولا اقدامات مدیریتی گیاهان تراریخته قبل از آزمایش میدانی به منظور جلوگیری یا به حداقل رساندن انتشار ناخواسته اینگونه محصولات انجام میشود که شامل حصر بیولوژی و فیزیکی است بیان داشت: حصر فیزیکی شامل استفاده از موانع فیزیکی همانند ساختمان یا فضای بسته (گلخانه) است، حصر بیولوژی شامل راهکارهای لازم برای جلوگیری از فرار ژن و مخلوط شدن محصولات کشاورزی ارگانیک با محصولات تراریخته است. در آزمایشات میدانی اقدامات مدیریتی در خلال آزمایشات میدانی ( شامل فیزیکی و بیولوژی) و بعد از اتمام آزمایشات میدانی است. اقدامات فیزیکی در خلال آزمایشات میدانی شامل استفاده از حصار یا موانع فیزیکی به منظور جلوگیری از ورودحیوانات یا افراد غیر ذیصلاح به فضای آزمایشی، استفاده از گیاهان مرزی است. اقدامات بیولوژی در خلال آزمایشات میدانی شامل کاشت محصولات تراریخته در مناطقی که گیاهان سازگار جنسی وجود ندارد، حذف گیاهان یا علفهای هرز سازگار جنسی، جمعآوری یا حذف میو ه یا بذرهای منتشر شده است.اقدامات مدیریتی بعد از آزمایشات میدانی شامل انهدام بذرهای جمع آوری شده، حذف گیاهان تراریخته در تناوب است.
او در ادامه گفت: همه روشهای اعمال مدیریت گیاهان تراریخته در راستای ایمنی و سلامتی آنها انجام میشود تا هر گونه اثرات احتمالی را به صفر برساند. به طوریکه بعد از آزاد سازی گیاهان تراریخته نه تنها هیچ فرقی با بقیه محصولات ندارند، بلکه سلامتی آنها مورد تایید است. تاکنون هیچ گزارشی در خصوص اثرات سوء محصولات تراریخته ارائه نشده است؛ این در حالی است که در مود گیاهان سنتی چنین ارزیابیهای صورت نمیگیرد. سیب زمینی حاوی سولانین بالا، ریشه کاساوا با سمیت بالا و کرفس حساسیتزا نمونهای از محصولاتی هستند که به روش سنتی ایجاد شدهاند. اگر چنانچه سلامتی محصولات تراریخته دغدغه مخالفین است لازم است اقداماتی صورت گیرد، تا محصولات سنتی قبل از اینکه بدست مصرف کننده برسند همانند محصولات تراریخته ارزیابی شوند.
منبع: ایلنا