تراریخته؛ اسم رمز جدید تخریب دولت
محسن داوری – مدتهاست در رسانههای یک طیف خاص، صحبت از بذرهای مسموم میشود و تحقیقات مشکوک؛ و نمایش آدمیانی که چهرهشان، زامبی های شرور سینمای هالیوود را در ذهن مخاطب تداعی میکند؛ که یعنی ماحصل مصرف محصولات اصلاح ژنتیکی شده، چنین موجوداتی خواهد بود! حد اعلای فناوری هراسی! وارونه جلوه دادن دستاوردهای محققان علوم زیستی و مهندسی ژنتیک، آن هم با القای خطر حتمی محصولات تراریخته برای مصرف کننده، بهانهای برای هجمه رسانه های مخالف به دولت شده است؛ تا جایی که نه فقط در رسانههای مکتوب و فضای مجازی این محصولات را زیر سؤال میبرند، بلکه با مدد گرفتن …
تراریخته؛ اسم رمز جدید تخریب دولت
محسن داوری – مدتهاست در رسانههای یک طیف خاص، صحبت از بذرهای مسموم میشود و تحقیقات مشکوک؛ و نمایش آدمیانی که چهرهشان، زامبی های شرور سینمای هالیوود را در ذهن مخاطب تداعی میکند؛ که یعنی ماحصل مصرف محصولات اصلاح ژنتیکی شده، چنین موجوداتی خواهد بود! حد اعلای فناوری هراسی!
وارونه جلوه دادن دستاوردهای محققان علوم زیستی و مهندسی ژنتیک، آن هم با القای خطر حتمی محصولات تراریخته برای مصرف کننده، بهانهای برای هجمه رسانههای مخالف به دولت شده است؛ تا جایی که نه فقط در رسانههای مکتوب و فضای مجازی این محصولات را زیر سؤال میبرند، بلکه با مدد گرفتن از تنها رسانه دیداری و شنیداری مملکت و پخش مستندهای خبری به ظاهر علمی اما یک سویه و تحریف کننده، خواسته یا ناخواسته اعتماد مردم به نتایج پژوهشهای دانشمندان کشورمان را خدشه دار میکنند.
به همین دلیل، دستاوردهای محققان وطنی در رونمایی از حیوانات تراریخته و شبیه سازی شده، گیاهان مقاوم و پرتولید و داروهای نوترکیب که همگی نتیجه دستکاری ژنتیکی هستند و سالهای گذشته به درستی افتخار ملی معرفی میشدند، حالا تبدیل شده است به عامل تهدید سلامت جامعه و متأثر از سیطره و تحت نفوذ کمپانیهای صهیونیستی!
واقعیت آن است که بشر از هزاران سال پیش به این سو با یاری جستن از ظرفیتهای طبیعت و به کار بستن شیوههای علمی و گاه تجربی، دست به اصلاح نژاد گونههای گیاهی و جانوری زده است. هدف از این کار هم بهبود عملکرد تولید و برطرف کردن نیاز رو به تزاید به منابع غذایی و در واقع، پاسخگویی به رشد فزاینده مصرف و تأمین امنیت غذایی جوامع بوده است. با گسترش دامنه علم بشر، از حدود نیم قرن پیش فناوریهای نوین ژنتیکی به یاری علم اصلاح نژاد آمد و دانشمندان موفق شدند با انتقال ماده ژنتیکی بین گونههای مختلف، خواص ژنتیکی آنها را در مسیر بهبود، ارتقا ببخشند و بر بسیاری موانع طبیعی موجود فائق آیند.
در این روش، میتوان ژن مسبب افزایش عملکرد تولید یا مقاومت در برابر کم آبی یا مصونیتساز در برابر یک عامل بیماریزا را از یک گونه گیاهی یا جانوری یا جاندار تک سلولی، به گونه دیگری وارد کرد. تولید ارقامی از محصولات زراعی مقاوم به شوری و کم آبی یا برخی آفات خاص، تکثیر حیواناتی که فاکتورهای دارویی را در شیر خود ترشح میکنند، ابداع دارو و واکسنهای جدید با استفاده از تکنیکهای انتقال ژن، نمونههایی از دستاوردهای مهندسی ژنتیک و حاصل خلق موجوداتی است که به اصطلاح، دستورزی یا اصلاح ژنتیکی شدهاند. تراریخته عنوان دیگری است که برای این دسته موجودات به کار میرود.
از دهه هشتاد خورشیدی پژوهشگران جوان کشورمان هم موفق شدند همانند همتایان خود در سایر کشورها به این عرصه وارد شوند. در این سالها به جز رونمایی از چند بره و گوساله تراریخته و شبیهسازی شده و چند قلم داروی نوترکیب، ارقامی از برنج، پنبه، کلزا و چغندر تراریخته هم در کشور تولید شده اما به دلیل پارهای ملاحظات، هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است؛ ملاحظاتی به بهانه تبعات احتمالی زیست محیطی یا مخاطرات محتمل برای سلامتی مصرفکنندگان؛ هرچند که در ماههای اخیر پای مناقشات و رقابتهای سیاسی هم در میان بوده است. همه این مانع تراشیها در مسیر تولید محصولات داخلی تراریخته در حالی بوده که سالهاست ایرانیان در ردیف مصرفکنندگان عمده تراریختههای وارداتی جای گرفتهاند.
به هر روی، دانش زیست فناوری و مهندسی ژنتیک و تکنیکهای ابداع موجودات تراریخته، مثل هر فناوری علمی دیگر، کاربردهای مفید اثبات شده و شاید پیامدهای ناخواستهای در برداشته باشد که برای هر دستاورد علمی و تکنولوژیکی دیگر نیز محتمل است. اما این که خطر به عینه اثبات شده پیش چشممان را نبینیم و به مخاطرات موهوم آینده تکیه کنیم، چندان منطقی و عقلایی نیست. در مثل، مانند این است که بگوییم از فردا تولید و کاربرد گوشیهای تلفن همراه ممنوع شود، چون احتمال سرطانزایی امواج آنها هست یا این که تمام مراکز عرضه فست فود و کارخانههای تولید سوسیس و کالباس پلمب شود، چون مستندات مثبته فراوانی درباره مضرات آنها برای سلامتی مصرف کنندگان وجود دارد.
حال آن که در مورد محصولات تراریخته، هنوز مستندات مورد تأیید مجامع علمی جهانی در مورد مضرات مصرف آنها ارائه نشده است. در این وضعیت، اساسا کدام عقل سلیمی به ممنوعیت تولید برنج مقاوم در برابر شوری و آفات گیاهی حکم می کند، در حالی که کشاورز را از مصرف سموم شیمیایی سرطانزا بینیاز میکند و در شرایط کم آبی کشورمان میتواند ما را از واردات انبوه برهاند؟
تعجب برانگیزتر آن که واردات سالانه 3 تا 5 میلیارد دلار محصولات زراعی تراریخته که با کشتیهای غولپیکر اقیانوس پیما به کشور حمل میشود و از حدود 2 دهه پیش به این سو، جیب کشاورزان کانادایی و برزیلی و آرژانتینی را پر میکند، دلواپسان مصرف تراریختهها را در تمام این سالها نگران نکرده است اما هم اینان، اکنون تمام همت خود را به کار بستهاند تا حتی یک گرم محصول تراریخته حاصل تلاشهای شبانه روزی محققان داخلی کشت نشود. حال آن که با توجه به تصویب قانون ایمنی زیستی در کشور، ضوابط سختگیرانهای برای پژوهش، تولید، واردات و مصرف محصولات حاصل از فناوریهای اصلاح ژنتیکی پیش بینی شده و وزارت بهداشت هم بارها بر سلامت محصولات تراریخته تأکید کرده است. در این شرایط، تزریق این حجم از فناوریهراسی در جامعه، که رسانههایی خاص در دستور کار قرار دادهاند، پرسشهای فراوانی را درباره نیات واقعی آنان بر میانگیزاند.
بد نیست بدانیم، امروزه بیش از 80 درصد سویا، 70 درصد پنبه و 30 درصد ذرت دنیا تراریخته است و افزون بر 180 میلیون هکتار اراضی کشاورزی در 30 کشور به کشت این محصولات اختصاص یافته و ایالات متحده هم با تولید 40 درصد این محصولات، رتبه نخست دنیا را داراست.
به تصریح کارشناسان امر، در مورد هر فناوری جدید، هراس از تبعات منفی احتمالی، تا زمانی که به شیوههای مورد قبول مجامع معتبر به اثبات نرسیده باشد، منطقی به نظر نمیرسد. زیست فناوری هم از این قاعده مستثنا نیست. در شرایطی که نه تنها کشورهای پیشرفته، بلکه ممالکی نظیر هندوستان و پاکستان یا حتی برخی کشورهای آفریقایی، برای غلبه بر محدودیت منابع آب و خاک و تأمین امنیت غذایی خود به کشت محصولات تراریخته دست زدهاند، سهلانگاری در این حوزه قابل پذیرش نیست؛ آن هم در حالی که پژوهشگران ایرانی سالها قبل توانمندی خود در این عرصه را به اثبات رساندهاند.
این محققان بر این باورند که چنانچه سند ملی زیست فناوری و قانون ایمنی زیستی به طور کامل، اجرایی و سلامت این محصولات برای انسان و محیط زیست به شیوه مورد وثوق مجامع بینالمللی راستیآزمایی شود، نگرانیهای منتقدان هم برطرف خواهد شد. اما آیا با توجه به دانش و تخصص دانشمندان نخبه کشورمان، جفا نیست که سهم ایران از تجارت جهانی محصولات تراریخته منحصر به واردات گسترده این محصولات باشد؟
در بحبوحه تلاشها برای مقاوم سازی اقتصاد کشور که دانش بنیان بودن، از جمله شروط اصلی آن محسوب میشود، بهانهجویی غیرمنطقی و سنگ اندازی در مسیر کاربردی کردن پژوهشهای دانشمندان بومی ما پیامدهای ناگواری به بار خواهد آورد. همان گونه که دکتر حسن روحانی تنها سه هفته پس از انتخاب به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران، در پیامی به همایش ملی بیوتکنولوژی تأکید کرد: امروز استفاده از فناوریهای بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک نه تنها یک ضرورت، بلکه انتخابی هوشمندانه و آگاهانه برای حل معضلات غذایی، بهداشتی و محیط زیستی است و غفلت در دستیابی و استفاده از این فناوریها به یقین میتواند موجب شماتت ما توسط نسل آینده شود.
منبع: ایرنا