چه کسی مسول ارزیابی ریسک مصرف بی رویه سموم است؟

تهیه و تنظیم: زهرا حاجت پور – دکتر بهزاد قره یاضی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی، در اولین نشست بررسی محصولات اصلاح شده ژنتیکی: بایدها و نباید ها، که عصر روز چهار شنبه 19 آبان در پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد، ضمن ابراز تاسف از شایعاتی که علیه محصولات تراریخته در مجامع مختلف نقل میشود گفت گفت محصول تراریخته به محصولی اطلاق می شود که صفات آنها با استفاده از پیشرفته ترین روش های علمی از جنبه های کیفی و سلامتی و بهره وری بالا در کشاورزی و اقتصاد بهبود یافته باشد. وی تاکید کرد لازم است همواره مستند سخن بگوییم و استناد بخواهیم. وی بیان کرد مقالات نمایه شده در ISI، اظهار نظر رسمی دولت ها، اظهار نظر رسمی سازمان های بین المللی مانند …



رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی: مستند سخن بگوییم و استناد بخواهیم!

چه کسی مسول ارزیابی ریسک مصرف بی رویه سموم است؟

دکتر بهزاد قره یاضی، رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی، در اولین نشست بررسی محصولات اصلاح شده ژنتیکی: بایدها و نباید ها، که عصر روز چهار شنبه 19 آبان در پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد، ضمن ابراز تاسف از شایعاتی که علیه محصولات تراریخته در مجامع مختلف نقل میشود گفت گفت محصول تراریخته به محصولی اطلاق می شود که صفات آنها با استفاده از پیشرفته ترین روش های علمی از جنبه های کیفی و سلامتی و بهره وری بالا در کشاورزی و اقتصاد بهبود یافته باشد.

وی تاکید کرد لازم است همواره مستند سخن بگوییم و استناد بخواهیم. وی بیان کرد مقالات نمایه شده در ISI، اظهار نظر رسمی دولت ها، اظهار نظر رسمی سازمان های بین المللی مانند سازمان خوار و بار جهانی و سازمان بهداشت جهانی مراجع معتبر هستند.

وی همچنین بر سخنان رهبر معظم انقلاب که فرموده اند “لعنت بر کسانی که در هنگام خود اولویت علم و تحقیق را در این کشور نفهمیدند و کشور را عقب نگه داشتند” تاکید کرد و گفت مقابله با یک فناوری به بهانه های مضر بودن آن برای سلامتی و محیط زیست تازگی ندارد. یک نفر توطئه صهیونیستی را مطرح می کند و یکی بدون صلاحیت دینی اظهار میکند محصولات تراریخته حرام هستند.

قره یاضی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت که تمدن ایران قدمتی به اندازه حیات بشر دارد و ما اولین تمدنی بودیم که در مورد علم ژنتیک مطالعه کردیم و سند آن هم یافته هایی در مورد وراثت چهارپایان است که روی سفالینه های ایلامی ثبت شده است. وی ادامه داد ما روی خرابه های تاریخ زندگی نمی کنیم و امروز هم در زمینه فناوری های نوین دستاوردهای عظیمی داریم.

این برنده جایزه کاج کاج طلایی محیط زیست افزود در سال 2050 جمعیت جهان به 9 میلیارد نفر میرسد و برای تامین امنیت غذایی باید تولید غذا تا آن زمان دو برابر شود.

قره یاضی افزود ما هرساله 16 میلیارد دلار واردات غذا و محصولات غذایی داریم و بیش از 90 در صد روغن و بیش از 80 در صد خوراک دام ما وارداتی است پس اگر نسنجیده با تولید ملی و تامین محصولات غذایی تراریخته مخالفت کنیم عواقب سوء جبران ناپذیری در پی خواهد داشت. وی همچنین به وضعیت واردات در سال 1391 اشاره کرد و گفت ما در حالی در این سال 16 میلیارد دلار واردات داشتیم که این سال، سال حمایت از تولید ملی بود!

وی با ابراز تاسف از اینکه امروز حداقل سه تا چهار بار سم پاشی در مزارع پنبه انجام می شود پرسید در این شرایط راهکار چه خواهد بود؟

رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی ایران اظهار داشت سازمان خوارو بار جهانی ضرورت استفاده از مهندسی ژنتیک را تایید کرده است.

قره یاضی اعلام کرد سازمان حفظ نباتات در مقطعی اعلام کرده است که 88 درصد مبارزه شیمیایی با آفات به کرم ساقه خوار برنج اختصاص دارد. در حالی که برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار، کاملا بی نیاز از سم است. وی تاکید کرد یکی از بهترین روش ها برای مبارزه با آفت کرم ساقه خوار برنج غیر از سم پاشی مهندسی ژنتیک بوده است چرا که در میان ارقام مختلف برنج هیچ رقمی مقاوم به کرم ساقه خوار نیست. وی تاکید کرد استفاده از مهندسی ژنتیک به مفهوم نفی روش های دیگر نیست.

دکتر قره یاضی بیان کرد با وجودی که دولت قبل محصول تراریخته تولید شده را نابود کرد ولی راه پر افتخار همچنان ادامه دارد و در آینده ای نزدیک این فناوری به بهره برداری خواهد رسید.

وی در توضیح سلامت برنج تراریخته گفت پروتئینی که در ساقه برنج به منظور مبارزه با کرم ساقه خوار برنج تعبیه شده است در دانه برنج بیان نمی شود. همچنین این پروتئین مورد مطالعات علمی متعددی قرار گرفته است و ثابت شده است که برای انسان دام و پرندگان هیچ سمیتی ندارد.

قره یاضی گفت: در سال 2012، 128 هزار نفر در آمریکا در اثر مسمومیت بستری شدند  که از میان آن ها سه هزار نفر فوت کردند. این در حالی است که هیچ یک از این مسمومیت ها به دلیل استفاده از محصولات تراریخته نبوده است.

چهره تاثیرگذار بیوتکنولوژی کشور در توضیح مراجع و مطالعات علمی معتبری که سلامت محصولات تراریخته را تایید کرده اند گفت: یکی از آن ها مطالعه ای است که با حمایت اتحادیه اروپایی در مدت بیست و پنج سال انجام شده است و500 گروه تحقیقاتی در 130 پژوهشی که با هزینه 300 میلیون یورو و به طور مستقل انجام داده اند سلامت محصولات تراریخته را تایید کرده اند. قره یاضی همچنین بیان کرد انجمن پزشکان انگلستان، سازمان ارزیابی ایمنی غذا در اروپا و نزدیک به دو هزار مقاله علمی همگی سلامت محصولات تراریخته را تایید کرده اند.

وی همچنین به موضع سازمان بهداشت جهانی در ارتباط با محصولات تراریخته اشاره کرد و گفت این سازمان این سازمان اعلام کرده است که محصولات تراریخته خطری برای سلامت انسان ندارند.

رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی در تبیین اینکه فناوری هراسی منجر به عقب ماندن کشور از فناوری های نوین می شود گفت: بارزترین ویژگی فناوری هراس ها، از فناوری های پیشرفته هراس غیر منطقی دارند و یا بی دلیل از آن متنفر اند که این ناشی از نا آگاهی است مثلا استفاده از فناوری را مداخله در کار طبیعت می دانند. وی گفت این افراد همچنین به طور افراطی از دروغ استفاده می کنند.

قره یاضی در پایان سخنان خود ضمن ابراز تاسف از اینکه در حال حاضر سالانه 600 تا 700 نفر در اثر استفاده از قرص برنج در کشورمان فوت می کنند در حالی که با استفاده از برنج تراریخته نیازی به استفاده از این سموم نخواهد بود پرسید: چه کسی مسئول ارزیابی ریسک عدم استفاده از برنج تراریخته و ادامه مصرف سموم و واردات بی رویه برنج از خارج از کشور است؟

اولین جلسه از سلسله نشست های بررسی محصولات اصلاح شده ژنتیکی: بایدها و نباید ها، در حالی به کار خود در دانشگاه تهران پایان داد که علی متولی زاده اردکانی و آزاد عمرانی  که به عنوان منتقدین فناوری تراریخته برای مناظره به این نشست دعوت شده بودند با وجود حضور در سالن و بدون اطلاع رسانی قبلی به ناگاه و بدون ارائه دلیلی قانع کننده از برگزاری مناظره ای که با نمایندگان انجمن های علمی ترتیب داده شده بود سر باز زدند.



ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.