مردم را نترسانیم/ تراریخته هیچ اشکالی ایجاد نمیکند.
مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران- محفلی در خبرگزاری تسنیم شکل گرفته است که بیش از دوسال است که کاری جز کوبیدن پژوهشگران عرصه پژوهش و تولید ملی محصولات تراریخته و اهانت و لمپن ، جاسوس، تاجر و خائن خواندن آن ها نداشته است. این محفل با اطمینان از مصونیت ایجاد شده برای آنها از هیچ گونه اتهام، جعل و خبرسازی در این حوزه کم نمی گذارد. یکی از تلاش های مذبوحانه این محفل 5+1 این است که با توجه به انگشت شمار بودن سلسله جنبان های مخالف تولید ملی محصولات تراریخته که برخی از آن ها آمریکاییان دارای پاسپورت ایرانی و برخی دیگر دارای احکام قضایی هستند، شخصیت سازی و مخالف سازی کند. مراجعه به شخصیت های بزرگوار و شناخته شدهای همچون دکتر ولایتی و دکتر اکبری و تلاش برای القای خطرناک بودن تراریخته ها و پیدا کردن یکی دو کلمه لابه لای مصاحبه مطول آن ها و سوء استفاده از همان دو کلمه برای تقویت پروژه ممانعت از تولید ملی محصولات تراریخته و تسهیل و استمرار واردات این قبیل محصولات یکی از روش های مذموم این محفل است. خوشبختانه این پروژه محفل خودسر تسنیم در بسیاری از موارد با شکست مواجه می شود و هر قدر هم که القا می کنند موفق به دریافت پاسخ مطلوب خود نمی شوند. در زیر بخش هایی از مصاحبه همین محفل تسنیمیان با دکتر اکبری دانشمند شناخته شده و متعهد کشورمان در حوزه پژوهش های جامع نگر و سرطان را می بینیم. اگر چه تسنیم در مصاحبه ها معمولا از روش تقطیع، حذف و جعل استفاده فراوان می برد اما همین مصاحبه که پس از انجام آن با چهره ارزشی و تاثیرگذار جامعه پزشکی کشور مجبور به انتشار آن شده گویای همه چیز است. خلاصه فرمایشات دکتر اکبری این است: 1) تراریخته ها خیلی هم خوب هستند. 2) هیچ مستندی در مورد سرطان زا بودن یا زیان آور بودن تراریخته ها وجود ندارد. 3) بسیاری از مخالفین این فناوری دلسوز مردم نیستند. 4) مردم را نباید با خطرناک جلوه دادن تراریخته ها ترساند و 5) جای بحث های علمی مجادلات رسانه ای نیست. مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران با کمترین حذف و تعدیل ممکن و برای اولین بار یکی از مطالب این خبرگزاری در حوزه تراریخته را قابل بازنشر تشخیص داده و به انتشار آن اقدام می کند. ضمن تقدیر از مدیر مسئول محترم این خبرگزاری وزین و ارسال این پیام که مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران تنها در حوزه محصولات تراریخته معتقد به شکل گیری محفلی خاص در این خبرگزاری است، آمادگی خود را برای برگزاری نشست مشترک در سطح مدیران مسئول و رفع سوء تفاهمات و آغاز فصل جدیدی در همکاری برای تولید ملی و کاهش واردات به حداقل ممکن اعلام می کند.
اقتباس با ویرایش جزئی از خبرگزاری تسنیم
شناسه خبر: 1330877/ ۲۹ بهمن ۱۳۹۵ – ۱۳:۱۴
مدت مدیدی است درباره محصولات تراریخته در محافل رسانه ای اظهارنظرهای مختلفی میشود، و این درحالی است که صاحب نظران علمی معتقدند چنین مبحثی به دلیل مولفههای علمی که دارد باید فارغ از فضاهایی ژورنالیستی غیرعلمی و در جمع دانشمندان و پژوهشگران به آن پرداخته شود، بطوریکه برخی از اساتید به نام علمی و پزشکی با توجه به فضای رسانه ای شدن برخی موضوعات از انجام گفتوگوها درباره تراریخته پرهیز میکنند زیرا معتقدند ساحت برخی مباحث علمی در رسانه نیست و زبان فهم آن را باید در جلسات علمی جستجو کرد.
در این رابطه پروفسور محمد اسماعیل اکبری که معروف به پدر پزشکی جامعهنگر ایران است و سابقه علمی و تحقیقاتی او بر همگان در جامعه دانشگاهی ایران و حتی دنیا ثابت شده است و درباره تراریختهها نیز هرگز به دلیل فضای خاص رسانه گفتگویی نکرده بود برای نخستینبار به این مبحث که موافقان بی شمار و مخالفان معدودی دارد پرداخت و شاکله دیدگاهش درباره تراریخته این است “در بحث تراریخته نباید مردم را بترسانیم و باید از اظهارنظرهای غلوآمیز غیرعلمی پرهیز کنیم مثلاً اینکه تراریخته عامل سرطان است کاملاً غلط و غیرعلمی است زیرا سرطان بیش از صدها عامل دارد که رژیم غذایی نامناسب فقط 5 درصد باعث سرطان میشود.”
حال برای اینکه مخاطبان مخاطبان بیشتر با شخصیت پروفسور محمد اسماعیل اکبری آشنا شوند در ابتدا به بیوگرافی این شخصیت علمی ایرانی میپردازیم، دکتر اکبری که رئیس مرکز تحقیقات سرطان، رئیس انجمن آموزش پزشکی ایران، رئیس هیات مدیره انجمن زندگی بدون دخانیات، رییس انستیتو COACH و عضو کمیته کشوری کنترل سرطان و معاون پیشین سلامت وزارت بهداشت بوده است، دارای مدرک فوق تخصص جراحی غدد و سرطان از دانشگاه جانز هاپکینز بوده و به عنوان استاد تمام گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی در حال فعالیت است.
فرازی از مقدمه کتاب نوپدیدی و بازپدیدی بیماریها به قلم پروفسور اکبری
امروزه معضل بیماریهای عفونی نوپدید، بسیاری از باورهای بهداشتی را تحت شعاع ، قرار داده و توجه جوامع علمی که بسیاری از دانشمندان بر این عقیده اند که نوپدیدی بیماریهای مسری، یک پدیده جدید نیست و نقش عظیمی در تاریخ تحولات بهداشتی ایفا کرده است.
حتی برخی محققین ادعا کردند که تاکنون با سه گذار اپیدمیولوژیک عمده مواجه بوده ایم ، به طوریکه اولین گذار، در اواخر دوره پارینه سنگی و دوران نوسنگی رخ داده است و دومین گذار اپیدمیولوژیک، با آغاز عصر جدید و انقلاب صنعتی شکل گرفته و بالاخره سومین گذار که از حدود سه چهار دهه قبل آغاز گردیده است.
فرازی از مقدمه کتاب دفاع بیولوژیک به قلم پروفسور اکبری:
صفت رحمان و رحیم در آیه شریفه بسم الله الرحمن الرحیم پیام محبت آمیز خداوند منان به تمام موجودات و مخصوصا انسانها است. تا ما انسانها نیز زیربنای سحرآمیز محبت را سر لوحه تمامی روابط حسنه خود قرار دهیم و با احترام به حقوق یکدیگر به آبادی جهان پرداخته هرگز به فکر هلاکت همنوعان خود نیفتیم.
در تاریخ پرفراز و نشیب پزشکی و بهداشت نیز همچون تاریخ عمومی شاهد افت و خیزهای فراوانی هستیم و در بسیاری از موارد نوعی تکرار پذیری و حرکت مارپیچی را مشاهده میکنیم و نه حرکتی تکاملی و تصاعدی در جهت نیل به اهداف مرتبط با حفظ و ارتقاء سلامت! بهطوریکه زمانی طاعون باعث مرگ ملیونها انسان میشود.
فرازی از مقاله سلامت و سیاست به قلم پروفسور اکبری
خوشبختانه نظام مقدس جمهوری با کارهای بزرگی که انجام داده است نماد زندگی و مرگ را در کشور متفاوت کرده است و امروزه با مولفههای روشنی در بین جوامع جهانی بخصوص مردم منطقه معروف و مفتخر هستیم. امروز بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن در کشور مهار شدند، بیماریهای عفونی اگرچه با اهمیت هستند ولی کم توان است، زندگی در استانهای مختلف کشور عامل اصلی مرگ نیست (عدالت)، اما زندگی در مناطق مختلف تاثیر گذار بر مرگ زودرس است (دوری از عدالت).
بخش نخست گفتوگوی تفصیلی تسنیم با پروفسور محمد اسماعیل اکبری – پدر پزشکی جامعهنگر ایران/1
تسنیم: به بحث تراریختهها بپردازیم که مخالفان و موافقان جدی دارد، نظر شما در این باره چیست؟
اکبری: یک ساختار ژنومیکی در گیاهان وجود دارد مثل انسان. انسان 30 هزار ژن دارد. همه دردسرهای انسان با این 30 هزار ژن است. این 30 هزار ژن قادرند میلیونها پروتئین ایجاد کنند، میلیونها پروتئین را نسخه کنند بفرستند آشپزخانه ریبوزوم برایشان بسازد.
این میلیونها پروتئین تغییر رفتار ایجاد میکنند برای سلولها. آن وقت آن آدم یا خوب فکر میکند یا بد، یا مریض میشود یا نمیشود یا قند، فشارخون و سرطان میگیرد یا نمیگیرد. اینها همه به خاطر تغییراتی است که آن ژنها دستور دادند.
ما اگر توان این را داشته باشیم که بیاییم این ژنها را هدایت کنیم میتوانیم جلوی انحرافات را بگیریم لکن شرطش این است که اولا ژنها را بتوانیم بشناسیم ثانیاً بتوانیم هدایتشان کنیم به سمتی که میخواهیم.
در پزشکی میگوییم که قوم و خویش نزدیک با هم عروسی نکنند چرا؟ به زبان ساده و خلاصه یک ژنهایی در بدن فرد هست که نصفش مریض است البته خود طرف بروز بیماری ندارد. چون اینها فامیل هستند آن یکی هم ممکن است نصف ژنهایش مریض باشد و وقتی ازدواج میکنند میشود یک مریضی کامل برای بچه یا نوه. به اینها میگوییم آلل ژنی. یعنی ژنهای دوگانه قبل از تقسیم، یک دوقلو دارند.
حالا من اگر ژن خیلی خوب داشته باشم و دختر عموی من هم ژن خوب داشته باشد این دو تا با هم مثبت میشوند، منفی نمیشوند و ژن باقیمانده ژن بهتری میشود. لذا شما میبینید در ازدواج مولا علی(ع) و حضرت صدیقه(س) هیچ نقصی پیدا نمیکنید نه نقص اجتماعی نه فرهنگی نه جسمانی و … چقدر پاک. نمیتوانیم بگوییم که حضرت زهرا(س) و حضرت علی(ع) همین جوری معصوم بودند. معصوم میفرماید “ان الله ابا ان یجری الامور الا باسبابه”. خدا هیچ چیز را از مسیر غیر اسبابش دوست ندارد اجرا کند”.
معصوم – ژن در بدنش پاک است. اینکه دختری با سن کم، لباس عروسی اش (دختر خانمها نو عروسان بهتر میفهمند یک عروس خانم چقدر به این لباس علاقه دارد) را در بیاورد بدهد به یکی که نیاز دارد، یعنی سلامت معنوی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در حد اعلا و اکمل دارد. یا موضوع روزه و بچههای گرسنه؛ چند نفر میتوانید پیدا کنید که بچههایش گرسنه باشند و انفاق کند؟ اصلاً میشود به ذهن ما بیاید؟ ما که تازه شیعه آنها هستیم. من که هیچ، خیلی بزرگتر از من هم قادر نیستند. ولی آیا او نیتش ظلم به بچه اش هست؟ خیر – او حتماً خدمت به بچه اش را در مقوله ای بزرگتر میبیند. این سلامت محصول سلامت ژنی هست.
حالا ما که میآییم ژن را مهندسی میکنیم چطوری مهندسی میکنیم؟ فرضاً ژنی را شناختیم، در گیاه میگوییم این ژن را تغییر ماهیت بدهیم تا به جای یک گندم، دو گندم درست کند. خوب – این واقعاً کار بدی نیست، تولید بیشتر ایجاد میشود و بشر هم نیازمند مواد غذایی بیشتری است. یا فرضاً یک عدد پرتقال را بزرگتر کنیم، کار بدی نیست. لذا با این طور نگاه کردن، ما میگوییم که تراریخته هیچ اشکالی ایجاد نمیکند.
دنیا دارد یک کارهای تحقیقاتی میکند، البته از مسیرهای عادی نمیشود، ولی مسیرهای مختلفی وجود دارد که روی آن کارهای تحقیقاتی کردند، ولی تا امروز اطلاعات دقیق و جامعی وجود ندارد که بگوید تراریختهها برای مردم مضرند و از نظر اقتصادی و اجتماعی مفیدند چون حجم بیشتری را تولید کردند.
نباید نفی تراریخته را در این وضعیت ببنیم که بخواهیم مردم را بترسانیم و این خیلی صداقت مدیریتی میخواهد. یعنی نباید بگوییم که این را میخریم کیلویی 5 تومان این را 4.5. اگر میتوانیم 5 تومان را بدهیم بگذارید 5 تومان را بدهیم، اما اگر 5 تومان و 5 ریال است و ما نداریم 5 ریال بیشتر را بدهیم و برای قوت غالب مردم است، من هم تراریخته در چنین حالتی را تایید میکنم اما حاکمیت نباید نظارت و دقت را از قلم بیندازد.
ما واقعاً روی یک کاری فکر میکنیم و بعد تحقیقات به ما نتیجه میدهد. برای موضوع تراریخته هم الان همین طور است. علت اینکه تاکنون بنده مصاحبه نکردم به دلیل این است که دادههای بین المللی قابل قضاوت دقیقی وجود ندارد. یعنی وجود ندارد که بگوید این بد است خوبی تراریخته بیشتر همین بحثهای اقتصادی اش است، اینکه جنسی بیشتر و ارزان تر تولید میشود. ولی در بدی آن هنوز چیزی مستند بین المللی کامل، دقیق و جامعی وجود ندارد.
من اگر بخواهم توصیه ای بکنم یا اگر وزیر و وکیلی باشم که حرفم را گوش دهند این است که اعلام میکنم ذهن مردم را خراب نکنید. نکته ای که وجود دارد این است که مدیریتها به این چیزها فکر نمیکنند. یعنی من بازتاب عملکردها را که میبینم در خیلی جاهای دیگر بازتابهای عملکردی اصلاً این طور نیست که آدم فکر کند اینها دارند غصه مردم را میخورند؛ زیرا پشت این ها تجارت است. اینها و این حرفها – حرفهای سیاسی و تجاری است. این مسئول چون میخواهد آن را بکوبد و یا آن یکی میخواهد آن تجارت را بکوبد، یعنی پشت خیلی حرفها بحث دلسوزی نیست.
لذا در یک کلام تراریختگی هنوز نفی قاطعی نشده، از نظر مدیریت دانش هم واقعاً دلیلی ندارد که چیز بدی باشد چون ما با تحلیل دانشی میتوانیم بفهمیم که یک چیزی که حتی دلیلی برایش نداریم در آینده بد خواهد شد یا نه، اما برای آن به آن صورت که گفتم وجود ندارد. در دنیاً تقریبا 50 درصد محصولات تراریخته است.
تسنیم: به گفته یکی از اعضای انجمن علمی ژنتیک که معتقد بود تراریخته واردات نکنیم و تجارت هم نکنیم ولی ایران باید علم آن را داشته باشد تا بتواند این علم را در ایران بومی کند و از طرفی منتقدین تراریخته میگویند که اگر تراریخته بد نیست و خوب است چرا اسرائیلیها محصولات تراریخته وارد نمیکنند.
اکبری: اسرائیلیها خودشان در تولیدات و تحقیقات تراریخته دستی بر آتش دارند، ولی در پاسخ به آن سئوال شما درباره اظهار نظر یکی از اعضای انجمن ژنتیک باید بگویم که بنده اکبری هستم و کارم جراحی است. هزاران دلیل علمی و قاطعانه از ته دلم نه اینکه بخواهم حرف بد بزنم دارم برای اینکه بگویم جراحی خیلی خوب است. آن فرد نیز شغلش ژنتیک است، میتواند هزار دلیل قاطع بیاورد که تراریخته خوب است یا بد است، این بحث برای وی تورش شغلی دارد؛ حرفهای آن فرد ممکن است بایاس (سوگیری) داشته باشد، اما حرفهای من کمتر بایاس دارد چون من متخصص ژنتیک نیستم. اما اگر راجع به جراحی از من بپرسید من میروم جای آن مسئول انجمن، و ممکن است حرفهایم بایاس داشته باشد. حرفهای بنده می تواند به خاطر دلم و شغل و جایگاهم باشد. آن فرد هم اگر این حرفها را زده باشند، احتمالا به همین دلیل بوده است، البته توجه به نقل قول شما ما الان هم داریم تراریخته و اصلاح نژاد میکنیم. میرویم خیار را در یک گلدان درست میکنیم و خیار خوب 16 تا 17 تا خیار را در یک بوته بدست میآوریم. این اصلاح نژاد و تراریخته است. این یک خیار طبیعی نیست که دانه اش را میکاشتیم خودش در میآمد. الان در خربزه و هندوانه در خوزستان ما و در نیشکر و هر چیز که زورمان رسیده کردیم مثل همه دنیا که زورش رسیده و کرده. ما اسمش را گذاشتیم اصلاح نژاد گیاهی و حیوانی آن را میگویند تراریخته. البته خیلی فرق نمیکند. ما آنجا که علم داشتیم کردیم. الان بنده موافق نیستم نفی موضوع را برای عام مردم بکنیم.
شاید 15 سال دیگر کسی که جانشین بنده است با او مصاحبه کنید خیلی قاطعانه تر و علمی تر بتواند بگوید بله یا نه. ضمن اینکه هر آدمی متفاوت متاثر میشود از یک ماده. من اگر برنج تراریخته میخورم بستگی دارد به میزان برنجی که میخورم، اگر من اصلاً در طول سال 10 دفعه بیشتر پلو نمیخورم خب اثر آن بر من خیلی کمتر است ولی کسی که صبحها هم برنج میخورد مانند شمالیها؛ اثرش خیلی بیشتر است. لذا تراریختگی را نفی نمیکنیم، الان هم بهدلایلی منجمله آنهایی که عرض شد، موافق نیستم که به مردم بگوییم بد است.
تسنیم:آیا درست است که برخیها مدعی هستند تراریخته عامل اصلی سرطان است؟
اکبری:قطعاً غلط است. اصلاً رژیم غذایی در ایجاد سرطان کم تاثیر است ( البته مردم بد برداشت نکنند و به اهمیت رژیم غذایی توجه داشته باشند، بنده نسبی عرض میکنم). اگر بخواهم عدد بگویم و تقسیم کنم که چه عواملی سرطان ایجاد میکنند رژیم بد که شامل چربی و نمک و … میشود نهایتاً 5 درصد تاثیر دارد. البته توجه شود که رژیم غذایی بد، موارد دیگری چون فشارخون و .. که پدید میآورد قلب و عروق را که خراب میکنند، تنبلی نیز می آورد. اما صحبتی که شده مبنی بر اینکه تراریخته عامل سرطان است، اصلاً حرف درستی نیست.
قطعا شما به عنوان یک فرد باسواد جامعه باید بدانید که تغییر دادن تنها یک ژن در هر محصولی باعث بر هم خوردن نظام و مهندسی آن محصول می شود …
به عنوان یک فرد باسواد ژنتیک نخوانده بله ممکن است تصور شما به عنوان یک فرض ابتدایی قابل تأمل باشد اما مطالعات دقیق نشان میدهد این تصور غلط است و تنها در گزارشهای جهت دار رسانهای یافت میشود در مورد محصولات تراریخته اطلاعات غیرعلمی و غلطی دریافت کردهاید.
سلام
عمل جراحی داشتیم
با دکتر اسماعیل اکبری
ولی متاسفانه
چندین سال است که به جای درمان
دردآور بود ایشان
که خدا عادل است ……
سید محسن نقیبیان