دکتر جنت: محصولات تراریخته سالم است
دکتر جنت، مدیر کل أمور غذایی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت بر سلامت محصولات ترارخته تاکید کرد.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی، دکتربهروز جنت، مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در نشست خبرى همایش ملی روز جهانی غذا با تاکید بر بیاعتباری ادعاهای جریان ضد تراریخته گفت: چالشی که در کشور ما وجود دارد به دلیل این است که اطلاع رسانی ها شفاف نیست و این محصولات در دنیا از 2 جنبه بررسی میشوند. اول از لحاظ زیست محیطی و دوم از لحاظ سلامت محصولات است.
وی افزود: محصولاتی که رخداد آنها در کمیتههای مختلف در کشورهای مختلف از لحاظ سلامتی به تایید میرسد قابلیت مصرف در تمام کشورها را بعد از تایید کمیتههای علمی کشورهای مقصد دارند، در حوزه سلامت کلیه کالاهایی که وارد کشور میشوند از مواد اولیه تا فرآوری شده، آنهایی که ماده اولیهشان به صورت تجاری تعریف شده اند که به صورت تراریخته نیز تولید میشود، از جمله سویا، ذرت و برخی محصولات پنبهدانه و محصولات کلزا، تمام محصولات وارداتیرا وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو از مبادی رسمی کنترل میشوند.
دکترجنت گفت: مردم خیالشان راحت باشد که محصولات تراریخته مورد تایید سازمان غذا و دارو از لحاظ استفاده انسانی مجاز و مورد تایید است.
شناسنامهدار شدن محصولات کشاورزى پرمصرف ایرانىها
دکترجنت از شناسنامهدار شدن کشاورزان و زمینهاى کشاورزى با کمک وزارت جهادکشاورزى خبر داد و گفت: در گام اول محصولات پرمصرف غذایى تولیدى در کشور شناسنامهدار مى شوند.
کاهش واردات روغن پالم
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو خصوص روغن پالم گفت: در این رابطه دو مشکل بروز کرد، اول تقلب برای استفاده تولید کنندگانی بود که اجازه استفاده از این روغن را نداشتند و دوم اینکه هر محصولی باید به میزان مشخص استفاده شود.
وى افزود: اختلاف قیمت زیاد این روغن باعث شد تولیدکنندگان و واردکنندگان به سمت روغن گیاهی ارزان قیمت حرکت کنند و به همین دلیل وزارت بهداشت برای کنترل این موضوع به صورت قهری برخورد کرد؛ یعنی به شدت کنترل انجام شد و واردات کنندگان باید از سازمان غذا و دارو سهمیه واردات میگرفتند.
دکترجنت ادامه داد: خوشبختانه از ابتدای سال ۹۵ و انتهای سال ۹۴ با راهاندازی سامانه ttac در سازمان غذا و دارو، سهمیه بندی حذف شد، اما این سامانه به دقت هر چیزی که از گمرک خارج یا ثبت سفارش میشود را کنترل میکند و عددها و رقمهای دقیق داده میشود.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ و ۹۳ تقریبا ۷۲۰ هزار تن واردات پالم داشتیم، تصریح کرد: سازمان غذا و دارو با محاسباتی که انجام داد این میزان را به ۴۲۰ هزار تن در سال رساند، متخصصان تغذیه و سازمان غذا و دارو توصیه میکنند مردم در مصرف روغن به تنوع توجه داشته باشد.
دکتر جنت با بیان اینکه واردات پالم کاهش پیدا کرده است، عنوان کرد: سال ۹۴ تمام ۴۲۰ هزارتن واردات شد اما در سال ۹۵ واردات کمتر شد و به بیش از ۳۰۰ هزار تن رسید .
چالش سلامت محصولات غذایى فلهاى
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه محصولات فله به دلیل اینکه شناسنامه دار نیستند و نظارتى بر آن وجود ندارد مشکل آفرین است، گفت: با تعامل با اصناف در تلاشیم تا این مشکل برطرف شود و وزارت بهداشت با همکارى هر صنف سلامت موادغذایى را بررسى و نظارت کند.
وى افزود: هیچ محصولى مصرف زیاد آن مورد تایید نیست براى همین تولید این قبیل محصولات در دنیا ممنوع نیست اما عرضه و تبلیغات را محدود کردند و باید موادغذایى بر اساس هرم غذایى مورد استفاده قرار گیرد یکى از ابزارها براى رعایت هرم غذایى چراغ راهنماى تغذیه اى است.
وى عنوان کرد: براى کنترل اصالت و سلامت موادغذایى نظام رهگیرى ردیابى که با برچسب سلامت آن را مى شناسند، ایجاد کردیم و هیچ کالاى وارداتى با مجوز ورود و مورد تایید وجود ندارد که برچسب اصالت سلامت نداشته باشد و اگر محصولى برچسب نداشت مورد تایید سارمان غذا و دارو نیست.
دکترجنت بیان کرد: برخى میخواهند محصولات وارداتى خود را بفروشند و با بازى روانى مى گویند محصول ما مورد تایید است، بیش از ۹۵ درصد محصولات بدون برچسب اصالت، تقلبى هستند یا اگر تقلبى نباشند شرکت تولیدکننده در صورت آسیب به سلامت فرد هیح پاسخگویى ندارد زیرا محصول خود را به ایران نفروخته است.
ماجراى برچسب هاى تقلبى روى محصولات قاچاق
وى با بیان اینکه همیشه متخلف در حوزه غذا وجود دارد، گفت: برخى وقتى دیدند بازار سوداگرى با برچسب اصالت کمرنگ مىشود برچسب تقلبى ایجاد کردند که توجه به این موضوع به اطلاع رسانى رسانه ها و کمک مردم بر مىگردد مهم این است که مردم برچسب را کنترل کنند و اسم کامل آن برچسب کنترل و اصالت محصولات است و به همین دلیل مردم باید با پیامک، اپلیکشن این برچسب را کنترل کنند.
وى با اشاره به برخى برچسب هاى تقلبى افزود: برخى برچسب تقلبى تولید کردند و یک مرکز پیامک جعلى ایجاد کردند که مردم در صورت پیامک به این شماره پاسخ درست دریافت مى کردند شماره مورد تایید سازمان غذا و دارو براى کنترل برچسب اصالت ۲۰۰۰۸۸۲۲ است که درصورت ارسال پیامک پاسخ درست دریافت مى کنند در چک کردن با اپلیکشن عکس محصول نیز وجود دارد.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: هیچ گاه جعل و تقلب در دنیا صفر نمى شود، تولید برچسب جعلى و راه اندازى مرکز پیامکى تقلبى 2 راهى بود که متقلبان از آن استفاده کردند البته در چند ماه گذشته تیمى که ۹ سرشماره جعلى ایجاد کرده بودند با کمک قوه قضاییه دستیگر شدند.
چراغ راهنمایى رنگى روى موادغذایی وسیله هدایت مردم در انتخاب موادغذایى متناسب
دکترجنت با اشاره به چراغ راهنماى تغذیه اى روى موادغذایى گفت: چراغ راهنمایى رنگى روى موادغذایى براى هدایت مردم در انتخاب موادغذایى متناسب نیاز است زیرا کودکان و نوجوانان به کالرى بالاترى نیاز دارند و افراد پشت میز نشین به محصولات کم کالرى تر نیازمند هستند.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: ما به عنوان حاکمیت وظیفه نظارت کنترل و ایجاد ابزارى نظارتى براى کمک گرفتن از مردم است زیرا ممکن است ۱۰۰ میلیون نمونه محصول تولید شده باشد و ناظرى که مى تواند همه محصولات را کنترل کند مردم هستند.
وى افزود: ۲ سیاست در زمینه چراغ راهنماى تغذیه اى داریم یکى اینکه فرهنگسازى است و دیگرى اینکه روى همه محصولات غذایى چراغ راهنماى تغذیه اى زده شود و تلاش مى کنیم به کمک رسانه ها در این زمینه فرهنگسازى کنیم و درصد بالایى از مردم توجهى به چراغ راهنماى تغذیه اى ندارند البته محصولى ممکن است که تمام رنگ ها ى آن قرمز باشد اما فردى نیاز به کالرى بالا باید این محصول را استفاده کند.