منع مصرف تراریخته در اروپا دروغ است / با منطق شما ارگانیک هم تعطیل خواهد شد
پژوهشگر حوزه و دانشگاه گفت: نظام سلطه با ایجاد جریان های ضد فناوری در رسانه مانع از پیشرفت کشورها می شود.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، مهدی معلی استاد دانشگاه در نشست «فرآوردههای غذایی تراریخته با منشأ دامی» که توسط گروه دامپزشکی فرهنگستان علوم برگزار شد با اشاره به جریان رسانههای سلطه علیه فناوری مهندسی ژنتیک گفت: مطالب بی اساس زیادی علیه این فناوری در جهان منتشر میکنند. باید برای تصمیمگیری صرفا به گزارشهای رسمی رجوع شود؛ به ویژه که در میان جریان رسانهای ضد این فناوری، رسانههای صهیونیستی و جریان سلطه مثل نیویورک تایمز و رویترز منبع انتشار بسیاری از مطالب بیاساس هستند و اخیرا بی بی سی فارسی هم از اینکه کشور به سمت تولید ملی این محصولات حرکت میکند اظهار نگرانی کرده و به این جریان پیوسته است.
وی افزود: این جریان از 1975 وجود دارد. در این سال آمریکاییها رسما با تشکیل کمیتهای اعلام کردند که مهندسی ژنتیک خطرناک است و دانشمندان جهان باید تحقیق در این حوزه را متوقف کنند. چرا این سوال را از خود نمیپرسیم که مدعیان سلامت مردم چرا نگران آکریلامید سرطانزایی که در بخشهایی از نان روزانه مردم که برشته میشود ایجاد میشود نیستند. چرا نگرانی آفلاتوکسین سرطانزایی که در اثر آلودگی قارچی گاه تا 50 درصد یک محصول موجود در بازار به آن آلوده است نیستند و صرفا مدعی نگرانی برای محصولی میشوند که طبق همه استانداردها و طبق نظر همه سازمانهای متولی سلامت در همه کشورها سالم است. همان طور که دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت در کمیسیون بهداشت اعلام کرده است صحبتهایی که علیه تراریخته در برخی رسانهها مطرح میشود غیر علمی و هیاهو است. این جریان با همین هیاهو توانسته است کاری کند که در خیلی از کشورها در عمل تولید متوقف شود و واردات افزایش یابد.
وی با اشاره به یک نمونه از شبهات که درباره ممنوعیت مصرف تراریخته در کشورها مطرح میشود تشریح کرد: گفته می شود محصولات تراریخته در اروپا ممنوع هستند در صورتی که طبق قوانین اروپا کشت و مصرف تراریخته ها ممنوع نیست، اروپا 74 مجوز مصرف و کشت تراریخته ها را صادر کرده که اطلاعات آن در سایت BCH (+) و کمیسیون اروپا (+) موجود است. اروپا فقط سالانه بیش از ۳۰ میلیون تن سویای تراریخته وارد میکند که 96 درصد از مصرف اروپا را شامل میشود. (+)
خاطر نشان میشود عباس پاپی زاده نماینده مجلس روز شنبه هفته جاری مدعی شده بود کشورهای اروپایی واردات محصولات تراریخته را ممنوع کردهاند. وی در مصاحبه با خبرگزاری میزان گفت: خیلی از افرادی که منظور صحبت بنده است در اروپا درس خواندهاند و همان کشورهای اروپایی که به آنها درس دادهاند، واردات محصولات تراریخته را منع کردهاند. (+)
علاوه بر صدور مجوز مصرف محصولات تراریخته در اروپا بر اساس گزارش رسمی کمیسیون اروپا بیش از ۹۰ درصد سویای وارداتی به اروپا تراریخته است (+)
معلی درباره مقالاتی که در مخالفت با این فناوری به آنها استناد میشود گفت: این طور مطالعات شاذ در همه حوزهها وجود دارد. در میان مطالعات انبوهی که درباره سلامت محصولات تراریخته در ایران و جهان صورت گرفته است هم مقالات انگشت شماری وجود دارد که برخی پیامدها را ذکر کرده اند. در این باره به دو نکته باید توجه داشت. اول اینکه این مقالات یا دلالتی بر مقصود جریان ضد تراریخته ندارد یا به دلیل تقلب و بی اعتباری مردود اعلام شده است و یا در منبع معتبر که دارای فرایند ارزیابی باشد منتشر نشدهاند.
وی افزود: در این مواقع نهادهای متولی سلامت و سازمانهای غذا و دارو، مرجع جمع بندی مطالعات صورت گرفته در یک حوزه خاص هستند. درباره تراریخته هم هیچ نهاد متولی و سازمان غذا و دارو را در جهان نداریم که یکی از این مطالعات ادعایی را تأیید کند چون با بررسی این مطالعات ضعف یا بی اعتباری آنها روشن میشود. صدها مطالعه در جهان درباره آزمایش جیره غذایی تراریخته روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده و تنها یک مقاله از سوی سرالینی منتشر شده است که ادعای دیگری را مطرح میکند. جالب اینکه سرالینی با کمک 5 میلیون دلاری بنیاد صهیونیستی صلح سبز مؤسسهای تأسیس میکند که تولید مقاله علیه این فناوری ماموریت اصلی آن است. سازمانهای غذا و داروی فرانسه و آلمان و چند کشور اروپایی و سازمان ایمنی غذایی اتحادیه اروپا مقاله سرالینی را مردود دانستهاند که نقدهای آنها موجود است و هر کس تردیدی در این مسئله دارد میتواند مطالعه کند. این مقاله اشکالات زیادی در روش آزمایشگاهی داشت. سرالینی جیره تراریخته را به نژادی از موش داده است که تا 97 درصد به طور اتفاقی سرطان میگیرد و این سرطانها را به تراریخته نسبت داد و رسانههای جریان سلطه هم در حجم زیادی تصاویر این موشها را منتشر کردند و به کمک سرالینی آمدند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به نظریه «جنگ احساسات» برای کنترل جوامع از جمله برای محدود کردن دسترسی کشورها به برخی فناوریها خاطرنشان کرد: رسانههای سلطه مدیریت احساسات را در حوزه فناوریهای نو دنبال میکنند و جریانهایی مانند بنیاد صهیونیستی صلح سبز با دو معاونت فعال مبارزه با نیروگاههای هستهای و مقابله با مهندسی ژنتیک به این جنگ احساسات کمک میکنند. پرفسور دومنیک مویسی استاد دانشگاه هاروارد در کتاب خود با عنوان ژئوپلتیک احساسات «جنگ احساسات» را ویژگی اصلی ژئوپلتیک معاصر عنوان کرده که بر اساس آن میتوان از طریق بررسی و تحلیل احساسات مانند ترس یا تحقیر جهان را درک و مدیریت کرد. در عمل هم پیاده شدن این نظریه را در دنیا میبینیم.
معلی تقویت تولید ملی از طریق مهندسی ژنتیک و تراریخته را تکلیف قانونی کشور در اسناد مختلف از سال 79 دانست و گفت: بهرهگیری از این فناوری در کشاورزی از سال 1379 تا کنون در اسناد مختلف به عنوان یک تکلیف قانونی آمده است. سیاستهای کلی و بلندمدت جمهوری اسلامی ایران (مصوب 3/11/1379)، سند ملی زیستفناوری (1384) و راهبردهای اجرایی آن (1386) مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و قانون ملی ایمنی زیستی (ماده 2) این تکالیف قانونی را بیان کردهاند و چارچوب نظارتی هم مشخص کردهاند. چرا اجازه میدهیم بیست سال این تکالیف قانونی و تولید ملی را با شبهات بیاساس معطل نگه دارند. در حالی که واردات غذای کشور از سال 1385 تا 1392 بیش از پنج برابر شده است تا کی باید جلوی تولید ملی را بگیریم. آن هم با این بیان عوامانه که اول ثابت شود که فلان عارضه ادعایی وجود ندارد؟
معلی در پاسخ به سخنان یکی از حضار که گفته بود اگرچه ضرری از محصولات تراریخته اثبات نشده است ولی ممکن است در آینده ضرری کشف شود گفت: محصولات تراریخته با طی کردن ارزیابیهای دقیق سلامت مجوز کشت و مصرف از سازمانهای متولی سلامت همه کشورها گرفتهاند و با وجود کشت و مصرف 185 میلیون هکتار محصولات غذایی طی بیست سال هیچ عوارضی از مصرف آنها مشاهده نشده است. این منطق را هیچ علمی نمیپذیرد و با این منطق به دلیل این طور احتمالات باید همه فناوریهای نو و قدیمی را تعطیل کنیم.
وی با گرفتن تأیید از دکتر رضاپناه رئیس قطب علمی ارگانیک ایران درباره اینکه برخی سموم ارگانیک مانند روتنون پس از سالها مصرف مضر شناخته و ممنوع شدند گفت: بنابراین با منطقی که این دوست عزیز مطرح کردند کشاورزی ارگانیک هم تعطیل خواهد شد.
وی با اشاره به حضور اساتید بزرگ در نشست «فرآوردههای غذایی تراریخته با منشأ دامی» گفت: در محضر اساتید بزرگی هستیم که به خوبی مطلعند علم هیچ گاه عدم وجود چیزی را اثبات نمیکند و ادبیات علم این است که عارضهای مشاهده نشد و بر همین اساس در تمام حوزههای مرتبط با سلامت و غیره عمل میشود. در داخل کشور نیز دانشگاه علوم پزشکی یزد از طرف وزارت بهداشت آزمایشات کاملی صورت دادند درباره برنج تراریخته و سلامت آن را تأیید کردند.
با سلام، جناب پژوهشگر فرهنگ و اندیشه اسلامی ، حال که وارد مباحث بیولوژی شدید لطفا کمی هم در مورد پدیده هائی مانند “جریا ن ژن” ،” گونه های مجاور” و اختلاط ناخواسته ارقام بسیار ارزشمند بومی با ژن های تغییر یافته از طریق انتقال گرده با باد و حشرات مطالعه بفرمائید تا متوجه شوید که ردیابی وحذف این ژن ها پس از انتشار تقریبا غیر ممکن است. در دنیای امروز بسیاری از شرکت های تولید کننده بذر برا ی تبلیغ هم که شده ، روی پاکت بذر ذکر می کنند که “دستکاری ژنتیکی نشده”. حال ما در کشور ایران با داشتن مجموعه غنی ژرم پلاسم قابل استفاده در تولید محصولات سالم ، انگیزه جوانان و بودجه های اندک موجود را مصروف ترویج این تکنولوژی به ظاهر پیشرفته و در ماهیت کاملا فانتزی بکنیم؟ ناگفته نماند هیچ انسان صادقی مخالف تحقیق در این زمینه نیست . جالب آنان که عمری را در راه تحقیق علوم سپری کرده اند با ملاحظه با این پدیده مواجه می شوند و برعکس تازه واردین مبهوت و مقهور این دوزرده شده اند.
این موارد که گفتید بخشی از ملاحظات ایمنی زیستی است که در جریان ارزیابیهای محصولات تراریخته برای دریافت مجوز تولید مورد توجه قرار میگیرد. در طول دو دهه که از تولید محصولات تراریخته میگذرد این فناوری کارنامه خوبی از تأمین غذای سالم و ایمن داشته است. اینکه جریان مخالف فناوری این ملاحظات را به عنوان خطرات محصولات تراریخته عنوان میکند مانند این است که ملاحظاتی که در تولید خودروی ایمن در نظر گرفته میشود را به عنوان خطرات خودروهای دارای استاندارد جهانی جا بزنیم و با تولید خودرو مخالفت کنیم. یک جریان قوی ضد فناوری در جهان وجود دارد که تلاش می کند رقبا را با القای اینکه برخی فناوری ها خطرناک و برخی فانتزی هستند از پیشرفت دور نگه دارد. لطفا بیشتر دقت بفرمایید.