وزیر بهداشت: محصولات تراریخته مورد تأیید وزارت بهداشت است
دکتر کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت با اشاره به اینکه نگاه همه یا هیچ درباره محصولات تراریخته غلط است گفت: گیاهانی که در کشور به روش تراریخته و اصلاح ژنتیکی تولید میشود، مورد تایید وزارت بهداشت است.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، با توجه به اهمیت تولید گیاهان تراریخته یا اصلاح ژنتیکی شده در کشور و دیدگاهها و چالشهایی که در مخالفت و موافقت با تولید این گیاهان به خصوص تولید برنج تراریخته در کشور وجود دارد، گروه علمی ایرنا در گفتوگویی، نظر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیدگاه یک کارشناس تغذیه و سلامت را در اینباره دریافت کرده است.
کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره نحوه برخورد با گیاهان تراریخته به خبرنگار گروه علمی ایرنا گفت: برخورد ما با این محصولات به صورت همه یا هیچ نیست.
وی با بیان اینکه کالاهای تراریختهایی که به آنها مجوز دادهایم مشکلی ندارند خاطرنشان کرد: گیاهانی که در کشور به روش تراریخته و اصلاح ژنتیکی تولید میشود، مورد تایید وزارت بهداشت است.
دکتر”ربابه شیخالاسلام” عضو هیات علمی وزارت بهداشت نیز درباره گیاهان تراریخته و علماصلاح ژنتیکی گیاهان روز سهشنبه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: این علم میتواند در جهت کاهش مصرف سموم شیمیایی، به سلامت انسان و محیط زیست بسیار کمک کند.
این متخصص اپیدمیولوژی تغذیه افزود: این علم در مواقعی میتواند کمبودهای “ریزمغذی ها” را که مشکل بزرگی در عرصه سلامت است را هدف قرار دهد.
مدیر موسسه تغذیه، سلامت و توسعه بااشاره به برخی مخالفت هابا تولید گیاهان تراریخته در کشور، از جمله برنج تراریخته و لزوم تحقیقات علمی بیشتر در این زمینه خاطرنشان کرد: باید هوشیار باشیم که مبادا مخالفتهایی که از گوشه و کنار با توسعه این علم میشود، از سوی کمپانیهای تولید کننده سموم کشاورزی که بازار بسیار خوبی در کشور دارند، برنامهریزی شده باشد و ما ندانسته از پیشرفت علم جلوگیری کنیم.
عضو هیات علمی وزارت بهداشت یادآور شد بخش عمده غذایی که اکنون وارد کشور میشود، به صوت تراریخته در خارج از مرزهای ایران تولید شده است.
پیش از این گروه علمی ایرنا دیدگاههای سازمان حفاظت محیط زیست و یک متخصص مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی را درباره گیاهان و برنج تراریخته یااصلاح ژنتیکی شده، را منعکس کرده است.
به محصولاتی که از طریق مهندسی و اصلاح ژنهای یک ارگانیسم به دست میآیند، “تراریخته” میگویند که معادل Genetically Modified Organismsیا “ “GMOsاست.
در این اصلاح ژنتیکی، “دی.ان.ای” موجودات با استفاده از روشهای درون شیشهای تغییر مییابد. دیانای (اسید نوکلئیک) پس از ایجاد تغییر در خارج از بدن آن موجود یا گیاه، به درون سلولهای آن منتقل میشود به نحوی که بتواند به جزیی از دیانای آن موجود تبدیل شود.این تغییر میتواند موجب تولید فراوردههایی شود که برای مثال در محصولات کشاورزی صفات مطلوبی مانند مقاومت به آفات و تحمل خشکی،ایجاد کنند و این ویژگی را به نسلهای بعدی محصول انتقال دهند.