دولت قبلی با شعار خودکفایی، کشاورزی را ناتوان کرد
خبرگزاری کار ایران (ایلنا)- صادرات محصولات کشاورزی مستلزم روابط سیاسی متعادل توام با عزت ملی است که این روابط در دولت گذشته تا حد زیادی خدشهدار شد و تقریبا به هیچ کشوری صادرات آنچنانی نداشتیم.
نباید به بهانه خودکفایی با فشارهای بیرویه فاجعه زیست محیطی را …
صادرات محصولات کشاورزی مستلزم روابط سیاسی متعادل توام با عزت ملی است که این روابط در دولت گذشته تا حد زیادی خدشهدار شد و تقریبا به هیچ کشوری صادرات آنچنانی نداشتیم.
نباید به بهانه خودکفایی با فشارهای بیرویه فاجعه زیست محیطی را برای کشور رقم بزنیم، قطعا اگر بهرهوری را افزایش دهیم میتوانیم افزایش تولید داشته باشیم اما نباید با تصمیمگیریهای هیجانی خودکفایی صرف جزء اهداف اصلی مان باشد.
بهزاد قرهیاضی رئیس اتحادیه انجمنهای علوم کشاورزی و منابع طبیعی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به ضرورت خودکفایی تولید محور محصولات کشاورزی اظهارداشت: بر اساس قانون اساسی کشور میباید در تولیدات کشاورزی به مرحله خودکفایی برسیم و این الزام در چارچوب سیاستهای کلی نظام و برنامههای توسعه پنج ساله به نهادهای اجرایی ابلاغ شده است ولی کشور ما هنوز با دل خوش داشتن به درآمد افسانهای نفت، سرمایهگذاری اصولی در زمینه کشاورزی نداشته است.
وی ادامه داد: ما میتوانم در بخش کشاورزی با افزایش بهرهوری، استفاده از فناوریهای نو و بهبود کیفیت، بازار مناسبی برای خود تعریف کنیم و این امر مستلزم توجه ویژه به مزیت نسبی ما در تولیدات کشاورزی است که مدتهاست در سایه "خودکفایی به هر قیمت" مغفول مانده است.
قرهیاضی ادامه داد: هیچ کشوری نمیتواند تماما خودکفا باشد اما باید ببینیم کدام کشورها از نظر تراز تجارت محصولات کشاورزی مثبت و کدامیک منفیاند سپس با تکیه بر مزیتهای نسبی بهرهوری را بالا برده کیفیت را افزایش داده و به تراز مثبت بازرگانی کشاورزی برسیم.
رئیس انجمن ایمنی زیستی تاکید کرد: ما نباید به بهانه خودکفایی با فشارهای بی رویه فاجعه زیست محیطی را برای کشور رقم بزنیم، قطعا اگر بهرهوری را افزایش دهیم میتوانیم افزایش تولید داشته باشیم اما نباید تصمیم گیریهای هیجانی خودکفایی صرف، جزء اهداف اصلیمان باشد.
وی خاطرنشان کرد: کشور ما میتواند در زمینه گندم و برخی محصولات باغی و صیفی صادرات داشته باشد اما اتخاذ هر تصمیمی باید همه جانبه و با مطالعه عملیاتی شود چرا که با توجه به کم آبی با اصرار به کشت برخی محصولات، محیط زیستمان را نابود میکنیم.
وی تاکید کرد: باید با در نظر گرفتن مزیتهای نسبی و دانایی بهرهوری را به نحوی افزایش دهیم که بدون نیاز به فشار به آبهای زیرزمینی و حقآبههای زیست محیطی و دست اندازی به کنجهای زیست محیطی به صادرات برخی محصولات موافق با شرایط محیط زیست کشورمان مبادرت ورزیم.
قرهیاضی تصریح کرد: مثلا ما باید به جای تولید انبوه برنج برای صادرات به تولید جو که نیاز کمتری به آب دارد بپردازیم و یا به سمت کشت برنج خشکه برویم.
وی در ادامه به شعار خودکفایی اسکندری وزیر اسبق جهاد کشاورزی اشاره و اظهار داشت: نتیجه وعده بی محابا و بدون مطالعه اسکندری که وعده خودکفایی جو و برنج را داده بود، این شد که در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، میزان 16 میلیارد دلار واردات محصولات کشاورزی داشتیم و کشاورزی را ناتوانتر از همیشه به دولت یازدهم تحویل دادند، چرا که نتیجه پافشاری بر تولید محصولات به هر قیمتی مخالفت با خودکفایی است.
وی یادآور شد: صادرات محصولات کشاورزی مستلزم روابط سیاسی متعادل توام باعزت ملی است که این روابط در دولت گذشته تا حد زیادی خدشه دار شد و تقریبا به هیچ کشوری صادرات آنچنانی نداشتیم.
رئیس اتحادیه انجمنهای علوم کشاورزی و منابع طبیعی تاکید کرد: اگر بخواهیم صادرات پایدار داشته باشیم باید تولید و بازار پایدار داشته باشیم و ضمن دستیابی به منزلت از دست رفته در دولت پیشین، گفتمان اقتدارگرایانه را در روابط با سایر کشورها حاکم کنیم نه اینکه به بازارهای ناپایداری همچون عراق، افغانستان و سوریه که بخاطر شرایط سیاسی شان مدتی توانستیم صادرات داشته باشیم و قطعا به سرعت بازارهایشان از سوی دیگر کشورها اشغال میشود و یا خود با بهبود شرایط تولیدکننده میشوند، بسنده کنیم.
منبع: خبرگزاری کار ایران (ایلنا) http://www.ilna.ir/news/news.cfm?id=111142