تاسیس مرکز تحقیقات خرما بافق یزد
رئیس پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد از ایجاد مرکز تحقیقات خرما در بافق با حضور کارشناسان بیوتکنولوژی و آب و خاک خبر داد.
به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی به نقل از خبرگزاری صداوسیما، رئیس پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد در نشست با فرماندار بافق از ایجاد مرکز تحقیقات خرما در این شهرستان خبرداد و گفت: باتوجه به پتانسل های این شهرستان در زمینه ارقام بومی خرما و ارقام وارداتی، این اقدام با همکاری دانشکده منابع طبیعی و پژوهشکده مراتع خشک در این شهرستان ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه با احداث این مرکز بحث های هایتک سه، کشت و بافت خرما که دارای اهمیت است در راستای بیوتکنولوژی،کشت و بافت این محصول این نیز استفاده کنیم بیان داشت: دانشگاه یزد با توجه به پتانسیل هایی که داراست با تیم کارشناسی در حوزه آب، خاک و بیوتکنولوژی چارچوب این مرکز را بنا میکند و در راه اندازی آن مشارکت ویژه ای نیز دارد.
کاظم کمالی هدف از احداث این مرکز را افزایش تولید و فرآوری خرما باتوجه به پتانسیل های موجود در شهرستان عنوان و بیان کرد: استفاده از ارقام محلی که سابقه دیرینه دارند از دیگر اهداف ایجاد این مرکز تحقیقاتی است.
فرماندار بافق نیز در این نشست ایجاد این تفاهم نامه بین فرمانداری و دانشگاه یزد را برقراری تعامل صنعت و پرورش خرما با مراکز تحقیقاتی علمی و باغبانی کشور عنوان کرد و گفت: این اقدام علاوه بر ورود یافته های نوین علمی به باغات و افزایش تولید این محصول، میتواند در جهت حفظ ذخایر ژنتیکی در زمینه گونه های مختلف خرما، موثر واقع شود.
زاده رحمانی سطح زیر کشت خرما در این شهرستان را 2 هزار و 300 هکتار عنوان و خاطر نشان کرد: باغات جدید خرما با ارقام اصلاح شده و با استفاده از ارقام بومی در این شهرستان در حال توسعه یافتن است.
خرما یکی از محصولات کشاورزی مهم در ایران است و دارای اهمیت بسیار زیاد تاریخی ، فرهنگی بوده و در حال حاضر با نحوه زندگی و درآمد میلیون ها انسان ساکن مناطق حساس خرما خیز در پیوند می باشد. توجه شود که در صورت ورود یافته های نوین علمی به باغات و افزایش تولید این محصول، می تواند در جهت حفظ ذخایر ژنتیکی در زمینه گونه های مختلف خرما و همچنین می تواند تولید خرما را از پیش بینی های كنونی بسیار فراتر ببرد. همچنین خاطرنشان می شود که بنابراسناد تاریخی کلیه مناطق جنوبی ایران درگذشته به صورت جنگل های خرما بوده که به مرور زمان از بین رفته است . آثار این جنگل ها را با سفر در مناطق جنوبی می توان به خوبی مشاهده کرد.
مزایای تکثیر خرما به روش کشت بافت
درختان خرمای حاصل از کشت بافت کاملاً شبیه به والدین می باشد(True To Type) بنابراین کلیه صفات والد نظیر مقدار محصول؛ وضعیت رشد؛ مقاومت به بیماری و آفات به گیاهان تولید شده منتقل می شود .
امکان تولید انبوه نهال شبیه به گیاه مادری،
تولید واریته های کمیاب خرما در مقیاس وسیع،
تکثیر نخل خرما در هر زمان و هر فصل،
کاهش مدت زمان تولید نهال،
امکان تولید ارقام ماده برتر،
تولید انبوه پایه های نر پرگرده،
نهال کشت بافت دارای سیستم ریشه ی توسعه یافته می باشد،
نهال کشت بافت در هرزمان از سال قابل کاشت در زمین اصلی می باشد.
هویت نهال حاصل از کشت بافت مشخص و تضمین شده است.
انتقال نهال راحت تر و هزینه آن کمتر بدلیل استفاده از گیاهان بدون آلودگی ؛ خطر انتشار آفات و بیماری های نخل از یک منطقه به منطقه دیگر وجود ندارد و یا بسیار نادر است.
گیاهان حاصل از کشت بافت ؛ باغات یک دست از نظر ساختار ژنتیکی و ظاهری؛ رشد سریع و ثمردهی زود هنگام را تولید می کنند .