اصلاح نباتات به زبان ساده
بیش از هزاران سال است که کشاورزان، گیاهان دارای صفات برتر را انتخاب می کنند و گیاهان زراعی را برای اهداف کشاورزی بهبود می بخشند. این صفات مطلوب شامل مقاومت گیاه در برابر بیماریها و آفات، دانه ها و میوه های بزرگ، محتوای تغذیه ای ارزشمند، عمر مفید و سازگاری بهتر با شرایط مختلف زیست محیطی (مانند مقاومت به خشکی، شوری و…) است.
تا به حال فکر کرده اید که محصولات کشاورزی از کجا آمده اند؟ هزاران یا صدها سال قبل به چه شکلی بوده اند؟ محصولات غذایی که امروز به عنوان غذا مصرف می کنیم در واقع بسیار متفاوت از اجداد وحشیشان هستند. در حدود ده سال قبل از میلاد، مردم مواد غذایی خود را از تنوع زیستی طبیعی که آنها را احاطه کرده بود و پس از آن از محصولات کشاورزی به دست می آوردند. آنها به تدریج طی روند تکثیر گیاهان، شروع به انتخاب گیاهان مناسب برای پرورش کردند. این امر، در ابتدا ناخواسته انجام می شد. اما در نهایت با هدف تولید گیاهان زراعی بهبود یافته و توسعه محصولات غذایی صورت می گرفت. در واقع بیش از هزاران سال است که کشاورزان، گیاهان دارای صفات برتر را انتخاب می کنند و بنابراین گیاهان زراعی را برای اهداف کشاورزی بهبود می بخشند. این صفات مطلوب شامل مقاومت گیاه در برابر بیماریها و آفات، دانه ها و میوه های بزرگ، محتوای تغذیه ای ارزشمند، عمر مفید و سازگاری بهتر با شرایط مختلف زیست محیطی (مانند مقاومت به خشکی، شوری و…) است.
در چند دهه اخیر، پژوهشگران کوشش کرده اند که با استفاده از پیشرفت های به دست آمده در دانش اصلاح نباتات، صفات مثبت را درگیاهان تقویت کرده و محصولات بهبود یافته ای را تولید کنند. در این راهکار ارزشمند، اصلاح کنندگان گیاه، ژن ها را بین دو گیاه به منظور تولید گیاه جدیدی که صفات مورد نظر را دارا باشد جا به جا می کنند. این امر با انتقال دانه گرده گیاه نر به اندام جنسی گیاه ماده دیگر صورت می پذیرد. اما این تلاقی به تبادل ژن بین گونههای مشابه یا بسیار نزدیک به هم محدود میشود و همچنین ممکن است زمان طولانی برای رسیدن به نتایج دلخواه صرف شود. اما دانشمندان چگونه از سد این محدودیت عبور کردند؟
طی قرنها، پیشرفت فناوری، امکانات وسیعی را برای تولید غذا در اختیار بشر قرار داده است. فناوری، به شیوه های مختلف زندگی ما را آسانتر و لذت بخش تر می کند. برای مثال همه ما با چگونگی تغییرات حمل و نقل و کارآمدتر و ایمن تر شدن آن در طول زمان آشنا هستیم. کشاورزی نیز با پیشرفت علم و فناوری تغییرات زیادی کرده است که بسیاری از آن ها تولید مواد غذایی را به مراتب کارآمدتر و ایمن تر ساخته اند.
مهندسی ژنتیک یکی از این فناوری های پیشرفته است که کاربرد آن در کشاورزی طیف گسترده ای از امکانات را در اختیار ما قرار داده است تا به نحو مطلوبتر از زمینهای کشاورزی استفاده کنیم. یک این فناوری نیاز به تخصص های ارزشمندی همچون ژنتیک کلاسیک، اصلاح نباتات، زراعت، اکولوژی، فیزیولوژی و گیاهان پزشکی را از بین نمی برد اما به دانشمندان امکان شناسایی ژنهای ارزشمند در طبیعت و انتقال آنها بین گونه های مختلف را می دهد. در واقع مهندسی ژنتیک اصلاح گران گیاه را قادر میسازد که از توان ژنتیکی سایر گونه ها نیز برای تولید ارقام با کیفیت تر استفاده کنند. از همین نظر است که گفته می شود مهندسی ژنتیک ابزاری موثر در خدمت اصلاح نباتات است.
ارقام گیاهی بهبود یافته ای که با استفاده از فناوری مهندسی ژنتیک تولید می شوند، «گیاهان تراریخته» یا به غلط علمی ولی پذیرفته شده در متون حقوق، « تغییر شکل یافته ژنتیک» نامیده می شوند. اگرچه باید گفت در واقع همه محصولات کشاورزی از لحاظ ژنتیکی نسبت به اجداد وحشی خود اصلاح شده هستند و در طول دوره های زمانی طولانی با مکانیزم های «انتخاب» و «پرورش کنترل شده»، تغییر شکل ژنتیکی پیدا کرده اند.
می توان گفت پیدایش فناوری مهندسی ژنتیک به سال 1994 بر می گردد. زمانی که دانشمندان کشف کردند که مواد ژنتیکی را میتوان بین گونه های مختلف انتقال داد (1). اولین گیاه تراریخته، تنباکوی مقاوم به آنتی بیوتیک بود که توسط سه گروه پژوهشی مستقل در سال 1983 تولید شد (2-4). پس از آن، در سال 1994، اولین گونه های گوجه فرنگی تراریخته توسط آژانس غذا و داروی آمریکا (FDA) تصویب شد و به بازار آمریکا راه پیدا کرد.
محصولات تراریخته می توانند دارای صفاتی همچون قابلیت بهره وری افزایش یافته از مواد مغذی، مقاومت بیشتر در برابر خشکسالی و سیل، مقاومت در برابر حشرات و بیماریها باشند. از آنجا که این محصولات دارای عملکرد بالاتر هستند و تولید آنها بدون نیاز به سموم شیمیایی صورت می گیرد، کشت آنها علاوه بر اینکه کشاورزان را از امراض بسیار ناشی از سموم شیمیایی دور می کند، آنها از پس انداز هزینه های مربوط به علف کش ها نیز سود می برند و با افزایش بازدهی تولید محصولات، به در آمد قابل ملاحظه ای دست پیدا می کنند (5). با این وجود، این گیاهان برای مصرف کنندگان سودمندی های بیشتری دارند. برای مثال می توان به حذف باقیمانده سموم -ناشی از سمپاشی های مکرر- از روی محصولات زراعی اشاره کرد. از سوی دیگر، تحقیقات امروز در جهان به سمت تولید محصولات تراریخته با ارزش تغذیه ای بالاتر و دارای صفات صنعتی پیش رفته است که از میان آنها می توان به برنج غنی شده با ویتامین آ و آهن، سیب زمینیهایی با نشاسته بیشتر، واکسنهای خوراکی در ذرت و سیب زمینی، واریتههای ذرت که قادر به رشد تحت شرایط خشکی هستند، روغنهای کلزا و سویای سالمتر اشاره کرد.
خدمات مهندسي ژنتيك در کشاورزی، موجب شده است که این فناوری به سريعترين فناوري پذيرفته شده توسط بشر تبدیل شود. سطح زير كشت محصولات تراریخته با گذشت 22 سال از توليد تجاري آن ها بيش از صد برابر شده و از 1/7 ميليون هكتار در سال 1996 ميلادي به بيش از 189.8 ميليون هكتار در انتهاي سال 2017 رسيد .
امید است ما نیز با بهره برداری از این فناوری پیشرفته، ضمن رقابت در عرصه جهانی و تامین میزان غذای مورد نیاز کشور، در بلند مدت از وابستگی استراتژیک به منابع خارجی بر حذر باشیم تا در آیندهای نزدیک با مشکل تامین فراوان و ارزان نهاده های غذایی سالم و با کیفیت مواجه نباشیم. تحقق این ضررورت، نیازمند همسویی تمامی شیوه های سنتی و مدرن در کشاورزی شامل کشاورزی سنتی به شیوه صحیح، اصلاح نباتات سنتی، کشت ارگانیک و بهره مندی از بیوتکنولوژی کشاورزی و کشت محصولات تراریخته است.
شقایق فکوری (کارشناس ارشد بیوتکولوژی)
منابع:
- Avery O.T., Macleod C.M. and McCarty M. Studies on the chemical nature of the substance inducing transformation of pneumococcal types: induc- tion of transformation by a deoxyribonucleic acid fraction isolated from pneumococcus type III, J. Exp. Med. 79 (2) (1944) 137–158.
- Bevan M.W. and Chilton M.D., Multiple transcripts of T-DNA detected in nopaline crown gall tumors, J. Mol. Appl. Genet. 1 (6) (1982) 539–546.
- Fraley R.T. Liposome-mediated delivery of tobacco mosaic virus RNA into petunia protoplast: improved conditions for liposome-protoplast incubations, Plant Mol. Biol. 2 (1) (1983) 5–14.
- Herrera-Estrella L Block., M.D., Messens E., Hernalsteens J.P., Mon- tagu M.V., Schell J. Chimeric genes as dominant selectable markers in plant cells, EMBO J. 2 (6) (1983) 987–995.
- Qaim M. (2010). benefits of genetically modified crops for the poor: household incime, nutrition, and health. New Biotechnology, 27(5).