تولید صنوبر تراریخته در آمریکا

پژوهشگران موفق شدند درختان صنوبر تراریخته ای را تولید کنند که سوخت های فسیلی کارآمد تری ایجاد می کنند.

به گزارش مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، تأمين انرژي به عنوان يكي از نيازهاي اساسي بشر، قرن­هاست از جمله دغدغه­ هاي مهم او به شمار مي­ رود. به دليل تجديدپذير نبودن سوخت­ هاي فسيلي و نگراني­ هاي زيست محيطي، تلاش براي يافتن سوخت­ هاي تجديدپذير جايگزين در سال هاي اخير مورد توجه قرار گرفته است. سوخت هاي زيستي منبع انرژي مناسب و قابل قبولي هستند.

یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی دانشگاه «جورجیا» در آمریکا کشف کرده است که درختان صنوبر تراریخته که با روش مهندسی ژنتیک تولید می­ شوند بهتر رشد می کنند و به نحو موثرتری به سوخت های زیستی تبدیل می شوند.

 به علت ترکیب دیواره سلولی گیاهان، مواد گیاهی به طور کار آمدی به قند های اولیه تجزیه نمی شوند. این قندها ی اولیه هستند که به سوخت زیستی تبدیل می شوند. در مقاله ای که دوازدهم فوریه امسال در nature biotechnology منتشر شد، محققان گزارش کردند که کاهش فعالیت ژن ویژه ای که GAUT4 نامیده می شود، موجب می شود که پکتین به مقدار کمتری تولید شود. پکتین ترکیبی در دیواره سلول های گیاهی است. این ترکیب سبب می شود که  فرایند تجزیه ترکیبات دیواره سلولی گیاه و تبدیل آن ها به قندهای اولیه به کندی صورت بگیرد.

نویسنده مسئول این مقاله، دبرا موهنن، استاد بیوشیمی و زیست شناسی مولکولی در کالج علم و هنر فراکلین می گوید: “سوخت های زیستی گران هستند. شکستن توده زیستی گیاهی انرژی زیادی لازم دارد. بنابراین حتی اگر کارایی تجزیه به مقدار اندکی افزایش پیدا کند در مقیاس صنعتی بسیار مهم است”.

موهنن و یک تیم تحقیاتی در شش انستیتو کشف کردند که کاهش بیان GAUT4 در صنوبر موجب می شود که محتوای پکتین در دیواره سلولی گیاه هفتاد درصد کاهش پیدا کند و در نتیجه مقدار قندهای آزاد شده 15 درصد زیاد شود. برخلاف انتظار دانشمندان این مسئله موجب افزایش در رشد گیاه صنوبر نیز شد.

افزایش عملکرد گیاه و  افزایش تجزیه ترکیبات گیاهی در دیواره  سلولی و آزادسازی قندها برای تولید سوخت های زیستی هم در گیاهان گلخانه ای و هم در گیاهان مزرعه ای امکان پذیر است. گیاهان تراریخته که با این قابلیت برتر نسبت به همتایان خود تولید می شوند جایگزین بسیار مهمی برای سوخت های فسیلی هستند. درخت صنوبر قبلا توسط وزارت انرژی ایالات متحده به عنوان یک منبع زیستی سوخت شناخته شده است. این درخت می تواند در زمین هایی که برای تولید محصولات به اندازه کافی سود آور نیستد رشد کند.

تولید صنوبرهای تراریخته با استفاده از روش مهندسی ژنتیک نه تنها می تواند مقدار انرژي را در بخش سوخت هاي زيستي توسعه دهد بلكه می تواند در كاهش هزينه هاي اقتصادي و محيطي موثر باشد.

منبع:

https://geneticliteracyproject.org/2018/02/22/genetically-engineered-poplar-trees-switchgrass-lead-efficient-biofuels/

تهیه و تنظیم: شقایق فکوری

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.