skip to Main Content

نقش گیاهان تراریخته در تولید آنتی‌ژن واکسن‌ها

زهره امینی / ایمنی زیستی، ش ۱۶، تابستان ۱۳۹۱

فصلنامه علمی ترویجی ایمنی زیستی، دوره ۴، شماره ۴ – شماره پیاپی ۱۶، تابستان ۱۳۹۱

نوع مقاله: علمی ترویجی

نویسنده
زهره امینی
گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در جهان کنونی واکسن‌های بسیاری برعلیه بیماری‌های واگیردار در بازار موجود است. اما از آنجایی‌که بیشتر آن‌ها گران هستند در حال حاضر کوشش‌های بسیاری صورت می‌گیرد تا با استفاده از گیاهان تراریخته واکسن‌های خوراکی گیاهی تولید شود. این واکسن‌ها ارزان بوده و نسبت به واکسن‌های تجاری دارای مزایای بسیاری هستند که از مهم‌ترین آنها می‌توان به سالم بودن فرآورده‌های حاصل و کاهش هزینه‌های تولید، انبارداری و حمل و نقل اشاره کرد. گیاهان تراریخته شده برای این منظور می‌توانند پروتئین‌های نوترکیب شامل آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌های ویروسی و باکتریایی را بیان کنند. در سال‌های اخیر گیاهانی با ارزش غذایی بالا به‌عنوان سیستم‌های بیان انتخاب شده‌اند. بعضی از آن‌ها را می‌توان خام خورد و در نتیجه نیاز به فرآیند فرآوری و خالص‌سازی را کاهش می‌دهند. تا کنون از گیاهانی مانند موز، گوجه فرنگی، برنج، هویج و …. برای تولید واکسن بر علیه بیماری‌های مشخصی مانند هپاتیت بی، وبا، اچ.آی.وی و …. استفاده شده‌است. در این مقاله به روش‌های تولید واکسن خوراکی با استفاده از گیاهان تراریخته و مزایا و معایب این فناوری اشاره می‌شود.
 
 کلیدواژه ها:  آنتی‌ژن، گیاهان تراریخته، واکسن‌های خوراکی

  متن کامل [PDF 786 kb]

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
جستجو